Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Στο 4,6% η διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ MARC)


Ούτε μία εβδομάδα δεν κράτησε η ευφορία στην κυβέρνηση για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος μετά τον ανασχηματισμό.


Υστερα από μια πρόσκαιρη ανάκαμψη που εμφανίστηκε στις πρώτες δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, η έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Marc και δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου με μεγάλη διαφορά 4,6 ποσοστιαίων μονάδων.


δημοσκόπηση της Marc (12-15 Ιανουαρίου) έχει μια ικανή χρονική απόσταση από το πολιτικό γεγονός του Ιανουαρίου, τον ανασχηματισμό, και αποτυπώνει με μεγαλύτερη σαφήνεια και ψυχραιμία το πώς αυτός επηρέασε την κοινή γνώμη.


Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει πως υπήρξε μια σχετική συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας (68,3% από 63,9%) και περιορίστηκαν οι διαρροές της προς τον ΛΑΟΣ (3,1% από 5,1%), όμως τα σημάδια κόπωσης του κυβερνώντος κόμματος είναι πια πολύ εμφανή. Η δε μετακίνηση ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία προς το ΠΑΣΟΚ παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά απίπεδα και διαμορφώνεται στο 8,1% από 8,2%.


Ενα ακόμα δείγμα ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι πλέον έχει δημιουργηθεί χάσμα στην παράσταση νίκης (την εκτίμηση για το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές) ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ που προηγείται με 56,1% και τη Νέα Δημοκρατία που έπεται με 29%. Νίκη για το ΠΑΣΟΚ βλέπει ακόμα και το 32,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ.