Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

«Όχι» της Τσεχίας στο σύμφωνο για τα δημοσιονομικά

Επιφυλάξεις εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας

Η Τσεχία «δύσκολα θα δεχθεί» το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας με την παρούσα μορφή του, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας από τις Βρυξέλλες λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις σοβαρές επιφυλάξεις μου», δήλωσε ο Νέτσας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο CTK.

«Είναι δύσκολα αποδεκτό χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία να υπογράφουν ένα τέτοιο κείμενο και πιθανόν να συμβάλουν στα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς όφελος των χωρών της ευρωζώνης, αλλά να καλούνται μόνο συμβολικά στις διαπραγματεύσεις», επεσήμανε ο Νέτσας.

«Αν επιθυμούν να δεσμευθούμε σε κάτι, αν επιθυμούν να πληρώσουμε, η παρουσία μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι ισότιμη», υπογράμμισε.

Το προσχέδιο του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας των χωρών της ΕΕ αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες που ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα.

Η θέση του Νέτσας, ηγέτη του κόμματος της δεξιάς ODS, έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του Τσέχου υπουργού Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, ηγέτη ενός άλλου κόμματος της δεξιάς, του TOP 09, ο οποίος στα μέσα Ιανουαρίου είχε απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν ο Νέτσας δεν επικυρώσει το σύμφωνο.
newsbeast.gr