Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ζήσε τον μύθο σου Ελλάδα

http://www.protagon.gr/resources/2011-11/alexamyth1-thumb-medium.jpg


του Βασίλη Αλεξάκη
Η ελληνική κρίση εμένα μου θυμίζει τα μαθητικά μου χρόνια. Το γεγονός ας πούμε πως τα ταμεία του κράτους τα γεμίζουμε με ξένο χρήμα και αδειάζουν αμέσως, μου φέρνει στο μυαλό τον Πίθο των Δαναΐδων.
Η Ευρώπη που εξασφάλισε την καλοπέραση των Ελλήνων για κάποιο χρονικό διάστημα έχει πάρει τώρα τη μορφή της Δαμόκλειας Σπάθης.

Η εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια που  πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός παραπέμπει στους άθλους του Ηρακλή και η διαφθορά που πρέπει να πατάξει στη Λερναία Ύδρα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να σκοτώσει το φάντασμα του πατέρα του που στην αρχή της δεκαετίας του ‘80 υποσχόταν ότι θα κάνει όλους τους Έλληνες πλούσιους ενώ τα ταμεία του κράτους ήταν άδεια. Μήπως χρειαζόμαστε μια κάθαρση μέσω ενός θεατρικού δράματος όπου η κυρία Μέρκελ θα παίζει τον ρόλο του Δία και οι αμερικανικοί Οίκοι Αξιολόγησης τον ρόλο του χορού;

Μήπως δηλαδή πρέπει να επιστρέψουμε στο χάος για να αρχίσουμε μια καινούργια ζωή;

Μας κατηγορούν ότι παραποιήσαμε τις στατιστικές για να γίνουμε δεκτοί στη ζώνη του ευρώ. Αλλά κατά τον ίδιο τρόπο ακριβώς ο Δίας κατάφερε να γοητεύσει την Ευρώπη μεταμορφωμένος σε ταύρο και κατόπιν σε αητό.

Τώρα ταξιδεύουμε στα τυφλά, όπως ο Οδυσσέας στο πλοίο του. Ελπίζω ο κύριος Παπανδρέου να έχει την καλή ιδέα να ζητήσει από τους υπουργούς του, να τον δέσουν στο κατάρτι για να μην ακούσει τις Σειρήνες που πλέκουν το εγκώμιο της απομόνωσης.

Η μοναξιά δεν ταιριάζει στη Ελλάδα … οφείλουμε απαραιτήτως να συνεχίσουμε τον διάλογο προς όλες τις κατευθύνσεις.

*O Βασίλης Αλεξάκης είναι συγγραφέας και μοιράζει τη ζωή και τη γλωσσική του έκφραση ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα. Δούλεψε επί σειρά ετών στον Monde des Livres. Το 2007 η Γαλλική Ακαδημία τον τίμησε με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του  "μ.Χ.".  Το πιο πρόσφατο έργο του "Η πρώτη λέξη" κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Εξάντας".
protagon.gr