Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Βουτιά σε χρηματιστήρια και ευρώ

Με σημαντικές απώλειες άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινείται και το ευρώ, μετά την εκλογική ήττα της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Αντίστοιχα, το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,8% περίπου, με το γενικό δείκτη να διαμορφώνεται κοντά στις 875 μονάδες.

Η πολιτική αποδυνάμωση, σε συνδυασμό με το γενικότερα αρνητικό κλίμα οδήγησαν το ευρώ στις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τριών εβδομάδων, ενώ στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι απώλειες είναι της τάξης του 2% ή και παραπάνω.
 
Η ανησυχία των επενδυτών ότι η πανηγυρική νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας εκλαμβάνεται ως «τιμωρία» της γερμανίδας καγκελαρίου για την πολιτική της -στον τόπο μάλιστα καταγωγής της.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σήμερα στις ασιατικές αγορές την ισοτιμία ευρώ δολαρίου στο 1,4165. Το ευρώ υποχώρησε και στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων έναντι του γεν, στα 108,93 γεν.
Παράλληλα, κρίσιμη χαρακτηρίζουν αναλυτές και την απόφαση που θα εκδώσει το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας στις 7 Σεπτεμβρίου αναφορικά με τη συμμετοχή της χώρας στους μηχανισμούς στήριξης της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών της ζώνη του ευρώ.
tanea.gr