Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

Το Wikileaks επιστρέφει δριμύτερο

Ο ιστότοπος WikiLeaks ανακοίνωσε χθες ότι δίνει στη δημοσιότητα δεκάδες χιλιάδες - ως τώρα αδημοσίευτα - αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, μερικά από τα οποία εξακολουθούν να είναι διαβαθμισμένα.

«Μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουμε δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 100.000 τηλεγραφήματα πρεσβειών των ΗΠΑ απ' όλο τον κόσμο», αναφέρεται σε μήνυμα στο λογαριασμό του WikiLeaks στο Twitter.

Τα τηλεγραφήματα που ανακοίνωσε πως δημοσιοποιεί ο WikiLeaks φαίνεται πως προέρχονται από τα περισσότερα από 250.000 τηλεγραφήματα του State Department που έχουν διαρρεύσει στον ιστότοπο. Ο WikiLeaks άρχισε να τα δημοσιοποιεί πέρυσι σε μικρότερες δόσεις.

Αρκετοί ειδησεογραφικοί οργανισμοι σ' όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένου του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, έχουν στη διάθεσή τους εδώ και μήνες όλα τα τηλεγραφήματα. Όμως, ως επί το πλείστον, τα μέσα ενημέρωσης δημοσιοποιούν τηλεγραφήματα μόνον όταν δημοσιεύουν συγκεκριμένες ειδήσεις ή έρευνες βασισμένες σ' αυτά.

Αργά χθες το απόγευμα, ο ιστότοπος WikiLeaks ανακοίνωσε πως δημοσιοποίησε 97.115 από τα 251.287 τηλεγραφήματα που έχει στην κατοχή του. Δεν διευκρίνισε όμως τον λόγο για τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τόσα πολλά τηλεγραφήματα εντός μίας ημέρας.
http://www.zougla.gr/