Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Διχάζουν τη Ν.Δ. τα σενάρια συγκυβέρνησης


Διχάζουν τη Ν.Δ. τα σενάρια συγκυβέρνησης

Νέα εσωκομματική αναστάτωση προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία η συνεχιζόμενη συζήτηση για την μελλοντική προοπτική συγκυβέρνησης ΠαΣοΚ και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα σενάρια που τροφοδοτούν και «γαλάζια» στελέχη προκαλούν εκνευρισμό και ενόχληση στον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά που δεν θέλει να συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. κυρίαρχη είναι η άποψη, ότι η σχετική συζήτηση δημιουργεί πρόβλημα στη στρατηγική του κ. Σαμαρά και δεν βοηθάει στην προσπάθεια ανάκαμψης του κόμματος, ενώ πολλοί λένε ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η εσωστρέφεια και η ηττοπάθεια.

Κυρίως δεν ευνοεί την επιχείρηση να ξανακερδίσει η Ν.Δ. τμήμα της κοινωνίας, αφού στελέχη της με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, δεν αποκλείουν μετεκλογική συνεργασία με το ΠαΣοΚ.

Αυτές οι αναφορές ακυρώνουν επί της ουσίας το επιχείρημα του κ. Σαμαρά, ότι επιθυμεί -όπως ανέφερε και σε συνέντευξή του το περασμένο Σάββατο- τις «καθαρές λύσεις» και μιλάει για αυτοδυναμία. Κατά της προοπτικής ΠαΣοΚ- ΝΔ εμφανίζεται σε συνομιλητές του ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής.

Για να σταματήσει αυτή η συζήτηση ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή στον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκη να στείλει κυρίως μήνυμα στα «γαλάζια» στελέχη που επιμένουν να μιλάνε για συναίνεση και ουσιαστικά ευθυγραμμίζονται με το ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη και τη Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

«Οι φωνές μέσα στην κυβέρνηση που μιλούν για συναίνεση -και εννοούν συνενοχή- είναι προφανές εκτός των προθέσεων της Ν.Δ. Συναίνεση ή συνενοχή στο λάθος η Ν.Δ. δεν πρόκειται ποτέ να δώσει» ανέφερε.

Αυτή ήταν η πραγματική πρόθεση της ηγεσίας, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. επέμεινε να στρέψει τα πυρά προς την κυβέρνηση, θεωρώντας αυτήν υπεύθυνη για τα σενάρια περί συγκυβέρνησης.
«Δουλειά δεν έχει να κάνει η κυβέρνηση και ασχολείται συνέχεια με την αντιπολίτευση. Τους καταλαβαίνουμε. Όποιος δεν μπορεί να κυβερνήσει ονειρεύεται συγκυβέρνηση» είπε ο κ. Μιχελάκης. Η θεωρία που επικρατεί στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ., είναι πως συγκυβέρνηση σημαίνει συνευθύνη και συμφωνία με την οικονομική πολιτική.


Διχασμός στην Κ.Ο.
Με προσοχή παρακολουθούν στην ηγεσία του κόμματος τις κινήσεις και τις τοποθετήσεις βουλευτών που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί υπέρ της συναίνεσης και σε αυτό το κλίμα, ειδικά μετά την συμφωνία στην παιδεία- μιλάνε θετικά για το ενδεχόμενο μελλοντικά κυβέρνησης συνεργασίας, όπως π.χ. τους κκ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο, Κ. Χατζηδάκη, Κυρ. Μητσοτάκη, κ.α.

Ειδικά στην ηγετική ομάδα ενοχλήθηκαν πάρα πολύ με κυριακάτικη συνέντευξη του κ. Χατζηδάκη που δεν απέκλεισε συνεργασία ΠαΣοΚ και Ν. Δ. μετά τις εκλογές, αν και ο κ. Σαμαράς βάζει συνέχεια το θέμα των πρόωρων εκλογών, επιμένει στις «καθαρές λύσεις» και θεωρεί ότι θα πετύχει αυτοδυναμία.

Δεν είναι τυχαίο, ότι στο παρασκήνιο στελέχη περί τον πρόεδρο του κόμματος λένε πως τέτοιες δηλώσεις και κινήσεις ουσιαστικά αποδυναμώνουν την επίσημη θέση του κόμματος, ενώ τις συνδέουν με προσωπικές επιδιώξεις.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα ηχηρή δήλωση, αυτή τη φορά του ίδιου του κ. Σαμαρά, συνομιλητές του οποίου λένε, ότι μετά από μια περίοδο ηρεμίας, καταγράφονται νέα κρούσματα παραφωνιών.

Επίσης λένε ότι οι διαφοροποιήσεις μπορούν -υπό προϋποθέσεις- να εκληφθούν ως εκφάνσεις υπονόμευσης μίας πολιτικής που σταδιακά κερδίζει την κοινή γνώμη, αν και καταγράφονται και διαφορετικές απόψεις από βουλευτές που επιμένουν ότι η στρατηγική του κ. Σαμαρά είναι σε λάθος κατεύθυνση.

«Είμαστε μια δύναμη ευθύνης και πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί μια καθαρή λύση ώστε η χώρα να πάει μπροστά» είναι η άποψη του κ. Ευ. Αντώναρου (ρ/σ flash), ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κ. Μαρκόπουλος ανέφερε (ρ/σ ΝΕΤ), πως «είναι θρυλούμενος από καιρό αυτός ο γάμος αλλά δεν έχει γίνει και δεν πρόκειται να γίνει γιατί δεν χρειάζεται να γίνει γάμος».


Συνάντηση με Βενιζέλο
«Εμείς διαφωνούμε κάθετα με την οικονομική πολιτική και δεν εγκρίνουμε τις κινήσεις της κυβέρνησης» λέει τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά που τονίζει ότι η συναίνεση που δίνει η Ν.Δ. είναι κατά περίπτωση και σε ότι θεωρεί σωστό.

Εξάλλου, η οποιαδήποτε προοπτική συνεννόησης προσκρούει στο καθοριστικό αίτημα του κ. Σαμαρά για άλλο μείγμα πολιτικής και για την αποδοχή μεγάλου αριθμού προτάσεων της ΝΔ, ακόμα και ενόψει του φορολογικού νομοσχεδίου.

Το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να το συζητήσει ο κ. Σαμαράς και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, στη συνάντηση που θα έχουν το πρωί της Τρίτης στα γραφεία της Ν.Δ.

Ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες με τον κ. Σαμαρά, τον οποίο ζήτησε να συναντήσει, παρά το γεγονός ότι με εντολή του προέδρου της Ν.Δ., ο υπουργός είναι μόνιμα στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα.

O κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη συγχώνευση των τραπεζών Alpha και Eurobank -την οποία χαρακτήρισε ορθή στρατηγική κίνηση- για το θέμα των εγγυήσεων και την εξέλιξη που υπάρχει με τη Φινλανδία, κ.α.

Η ενημέρωση που θα έχει ο κ. Σαμαράς γίνεται την παραμονή της συνάντησης που θα έχει με την τρόικα, όπου για μια ακόμη φορά -με βάσει και τα νέα δεδομένα, όπως λένε οι συνομιλητές του- θα επισημάνει τις ενστάσεις και την εκτίμηση πως «το πρόγραμμα δεν βγαίνει».
tovima.gr