Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Μέρκελ: Πανευρωπαϊκή ευθύνη η βοήθεια προς την Ελλάδα

Η βοήθεια προς την Ελλάδα αποτελεί πανευρωπαϊκή ευθύνη, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι καθήκον του Βερολίνου να υποστηρίζει το ευρώ, αναφερόμενη στη νέα συμφωνία της Ευρωζώνης για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντικό βήμα» που θα βοηθήσει την Ευρώπη και το ευρώ.
«Το ευρώ είναι καλό για εμάς, αποτελεί μέρος της οικονομικής επιτυχίας της Γερμανίας και μια Ευρώπη χωρίς το ευρώ είναι αδιανόητη. Είναι ιστορικό καθήκον μας να στηρίξουμε το ευρώ», δήλωσε η κ. Μέρκελ.
Η καγκελάριος πρόσθεσε, όμως, ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη να εφαρμόσει τη δέσμη μέτρων λιτότητας, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, διότι «αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια».
Η γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε αισιόδοξη για το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

«Νομίζω ότι η πιθανότητα να επιτευχθούν τα νούμερα που παρουσίασε το IIF για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι μεγάλη», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Η εθελοντική συνεισφορά είναι εθελοντική συνεισφορά και από νομικής πλευράς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική. Αλλά υπάρχει εμπιστοσύνη για αυτή την συμμετοχή και τα ανάλογα προηγούμενα προγράμματα ενισχύουν αυτή την εμπιστοσύνη. Ενώ υπάρχει και κίνητρο για την συμμετοχή των τραπεζών» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Σε ανακοίνωσή της η γερμανική ομοσπονδία ιδιωτικών τραπεζών BdB χαιρέτισε το νέο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι συνιστά «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός». «Η Ελλάδα έχει τώρα αρκετό χρόνο για να κάνει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου επίσης εκφράζεται η ικανοποίηση της ομοσπονδίας όσον αφορά την πτυχή της χθεσινής απόφασης που αφορά στη δυνατότητα επαναγοράς από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ελληνικού χρέους στη δευτερογενή αγορά.

Η απόφαση αυτή «καθορίζει την πορεία για μια ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης» και «θα απελευθερώσει στο μέλλον την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από την αγορά τίτλων στη δευτερογενή αγορά, ενισχύοντας μακροπρόθεσμα την ανεξαρτησία της» σημειώνει.
Επισήμανε πάντως πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα «παραμένει περιορισμένη στην Ελλάδα και δεν αποτελεί πρότυπο για άλλες περιπτώσεις κρίσης».

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στην Ιταλία, τονίζοντας πως αν και το υφιστάμενο πρόγραμμα λιτότητας είναι θετικό, πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους της.

«Το πρόγραμμα λιτότητας της Ιταλίας ήταν απόλυτα θετικό. Ωστόσο, μια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα χρειαστούν περαιτέρω βήματα στο μέλλον» σημείωσε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε πως «η συμφωνία στην οποία κατέληξε η σύνοδος έχει περιορίσει τον κίνδυνο εξάπλωσης (της κρίσης χρέους)».
ΤΑ ΝΕΑ