Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Παπανδρέου: «Η Ελλάδα απαλλάχθηκε από τον βραχνά της χρεοκοπίας»

«Η χθεσινή επιτυχία είναι επιτυχία δική σας. Να είστε όλοι υπερήφανοι», είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος προς τους έλληνες πολίτες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Ο λαός απαλλάχθηκε από τον βραχνά της χρεοκοπίας», δήλωσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας: «Βρεθήκαμε στο χείλος της αβύσσου, αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Κάναμε μεγάλες θυσίες, αλλά δεν πήγαν χαμένες. Πετύχαμε ιστορικές αποφάσεις. Η Ευρώπη έκανε ένα τεράστιο βήμα μπροστά». Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναλύονται οι βασικές πτυχές του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, που αποφάσισε χθες το βράδυ η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Πορευτήκαμε από την πρώτη στιγμή βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και διαπραγματευτικής τακτικής. Ξέραμε ότι δεν μπορούσαμε να πετύχουμε εξ αρχής όλα όσα θέλουμε», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας: «Καταστήσαμε το πρόβλημα του χρέους διαχειρίσιμο. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά ισχυρές συνθήκες ασφάλειας για το μέλλον».
Οι προσπάθειες των πολιτών, το φιλότιμο, η επιμονή και η αυτοθυσία του λαού έφεραν το χθεσινό αποτέλεσμα, που καθιστά την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο πολιτική, ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συμφωνία της Πέμπτης αποτέλεσε προσωπικό του στοίχημα, το οποίο υπηρέτησε με αυταπάρνηση, και πολλές φορές με κριτική δυσανάλογη με τη δική του εθύνη για το πρόβλημα.
«Πιστεύω πάντα στην Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι για πρώτη φορά δημιουργήσαμε ισχυρές συνθήκες ασφαλείας για το μέλλον.
Σε αυτή την πορεία, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, άκουσα και ακούσαμε πολλά από αυτούς που ευθύνονται κυρίως για την σημερινή κατάσταση. Συμπλήρωσε ότι περίσσεψε η υποκρισία και η αφοριστική κριτική, η απαξίωση των προσπαθειών του λαού, ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλεία.

Πολλοί διέπρεψαν στην προσπάθειά τους να πείσουν τον λαό ότι ο αγώνας είναι μάταιος, είπε, συμπληρώνοντας ότι η ιστορία δεν τους δικαίωσε.

Επιπλέον, άσκησε σκληρή κριτική ειδικά στη ΝΔ, για την οποία είπε ότι έχασε μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλει στη σωτηρία της χώρας και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έμεινε σστην εξέδρα, ενώ η κυβέρνηση ήταν στον στίβο της μάχης.
Στις 3 το μεσημέρι ο Γιώργος Παπανδρέου θα ενημέρωσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έγινε σκληρή διαπραγμάτευση προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τις σημαντικές για την βιωσιμότητα του χρέους της αποφάσεις, καθώς και ότι τίποτα από όλα όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο δεν πρόκειται να πετύχουν, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει και δεν φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρώπη έδωσε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αλλάξει. «Η Ελλάδα θα αλλάξει. Με διάλογο, αλλά θα αλλάξει» επισήμανε.

Σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Όχι νέα μέτρα, όσο το πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η Βουλή εφαρμόζεται και όσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις».
ΤΑ ΝΕΑ