Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Το ΔΝΤ ενέκρινε την πέμπτη δόση

Το ΔΝΤ ενέκρινε την πέμπτη δόσηΜετά από δίωρη, "δύσκολη"συνεδρίαση, στην διάρκεια της οποίας διατυπώθηκαν σοβαρές επικρίσεις για την αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ζητήθηκε επιτάχυνση της υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου και προέκυψαν αναπάντεχες εμπλοκές με το σύνολο του εξωτερικού δανεισμού της Ελλάδας, εγκρίθηκε η 5η δόση του μεριδίου του ΔΝΤ προς τη χώρα μας, ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα [ώρα Ελλάδας] ότι αποδεσμεύει την πέμπτη δόση του δανείου του για τη χώρα μας, ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μια "δύσκολη" συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας, πέραν των επικρίσεων προς τους "αναποφάσιστους" Ευρωπαίους, διατυπώθηκαν ενστάσεις και ζητήθηκαν εξηγήσεις για τα δάνεια τα οποία διαπίστωσαν οι ελεγκτές του Ταμείου ότι έχουν λάβει από το εξωτερικό δυο Δήμοι της Αττικής, ύψους 60 και 40 εκ. ευρώ, και τα οποία επιβαρύνουν τον συνολικό εξωτερικό δανεισμό της χώρας.
Πάντως, το ΔΣ του Ταμείου προχώρησε στην απόφαση για εκταμίευση, διατυπώνοντας συστάσεις για ριζικές και γοργές μεταρρυθμίσεις, χωρίς περιθώριο απόκλισης, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.
Το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ αποτελεί το μερίδιο του ΔΝΤ στο πακέτο διάσωσης από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ύψους 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, το οποίο συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010.
Το ΔΝΤ ενέκρινε την πέμπτη δόση
Η συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, καθυστέρησε να ολοκληρωθεί λόγω κάποιων ενστάσεων και διευκρινίσεων που ζητήθηκαν για τους προϋπολογισμούς δυο Δήμων της Αττικής, ενώ στη διάρκεια της συζήτησης ασκήθηκε κριτική προς τους Ευρωπαίους για την αναποφασιστικότητά τους στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
"Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους", δήλωσε μέλος του ΔΣ, αναφερόμενο στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Αυστηρός ο Λίπσκι
Αυστηρή παρέμβαση πραγματοποίησε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τζον Λίπσκι, ο οποίος ασκούσε καθήκοντα διευθύνοτος του ταμείου μέχρι να αναλάβει το "τιμόνι" του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο Λίπσκι φέρεται να επικέντρωσε στα μέτρα που απαιτούνται για την συνέχιση του δανεισμού της Ελλάδας και στα οποία περιλαμβάνεται η πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου και εγγυήσεις ότι θα καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί από την ανικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές το 2012.
Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να πλήξει χώρες όπως οι ΗΠΑ μέσω των χρηματαγορών, ειδικά εάν η μόλυνση [της κρίσης χρέους] επεκταθεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εξαιρετικά εκτεθημένες στο ελληνικό χρέος.
Το ανακοινωθέν
Το ΔΝΤ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι το διοικητικό του συμβούλιο ψήφισε υπέρ του να τεθεί το ποσό αυτό στην διάθεση της Αθήνας, στο πλαίσιο του δανείου ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2010.
Το Ταμείο εκτιμά ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας έχουν σημειώνει "κάποια πρόοδο έναντι των στόχων του προγράμματος προσαρμογής", ιδιαίτερα επισημαίνει τις αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και τον νέο οργανισμό που συστάθηκε, σημειώνει ωστόσο ανεπάρκειες στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και ζητεί επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εξειδικεύσει μέτρα για την υπέρβαση των "πρόσφατων προβλημάτων στην δημοσιονομική προσαρμογή και την υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων".
"Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας συνέχισε να παρουσιάζει κάποια πρόοδο προς τους στόχους του. Η οικονομία ανακτά ισορροπία και ανταγωνιστικότητα σταδιακά βελτιώνεται, και η επιστροφή σε μια θετική οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται για το πρώτο εξάμηνο του 2012. Η Ελλάδα έχει εξειδικεύσει τις αναγκαίες πολιτικές για την υπέρβαση των πρόσφατων προβλημάτων στην δημοσιονομική προσαρμογή και την υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν στη χώρα να πραγματοποιήσει περαιτέρω πρόοδο προς τους στόχους του προγράμματος την ερχόμενη περίοδο".

Δηλώσεις Λαγκάρντ
Ανακοινώνοντας την απόφαση της εκταμίευσης των 3,2 δισ. ευρώ, η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μένει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει.
"Το πρόγραμμα φέρνει σημαντικά αποτελέσματα: το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε, η οικονομία ανακτά ισορροπία, και η ανταγωνιστικότητα σταδιακά βελτιώνεται" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
"Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές πολιτικές προκλήσεις, καθώς μένουν να υλοποιηθούν πολλές σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι απαραίτητη η δημοσιονομική προσαρμογή, προκειμένου το έλλειμμα να μην φτάσει σε μη βιώσιμα υψηλό επίπεδο, και οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της παραγωγικότητας πρέπει να επιταχυνθούν, ώστε να μην υπάρξει αποτυχία στην ανάταξη της ανάπτυξης", κατέληξε.
Η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα υιοθετώντας τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης σε λιγότερο από 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2014.
"Πολύ φιλόδοξο το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων"
Επίσης χαιρέτισε την στρατηγική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης και επεσήμανε ότι παρότι το σχέδιο για την πώληση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. μέχρι το 2015, είναι "πολύ φιλόδοξο, η συγκρότηση μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να βοηθήσει στην υλοποίηση της διαφανούς και έγκαιρης υλοποίησής του".
Ωστόσο, επέμεινε η Λαγκάρντ, μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει.
"Προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα βοηθήσει στην επίτευξη συνεργειών, όπως ανάμεσα στην ιδιωτικοποίηση και τον περιορισμό των διοικητικών εμποδίων για επενδύσεις. Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να επεκταθεί στην αντιμετώπιση της υψηλής φορολογίας της εργασίας και του ανεπαρκούς συστηματος της Δικαιοσύνης", πρόσθεσε η Λαγκάρντ.
Βοήθεια στις τράπεζες
Προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, πρέπει να αυξηθούν τα αποθέματα κεφαλαίων των τραπεζών, και πρέπει να υπάρξει το αναγκαίο πλαίσιο υποστήριξης και αποφασιστικότητας. Παραμένει κρίσιμη η συνεχής υποστήριξη της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα", σημείωσε η Λαγκάρντ, και κατέληξε, αναφερόμενη τόσο στην ανάγκη της συνεχούς ευρωπαϊκής υποστήριξης της Ελλάδας, όσο και στην ανάγκη εμπλοκής των ιδιωτών στην διαδικασία διάσωσής της, σε προφανή παραπομπή στις συζητήσεις για την συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο βοήθειας:

"Η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας εξαρτάται καθοριστικά από την έγκαιρη και σθεναρή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, χωρίς περιθώρια απόκλησης, και από την συνεχή υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων και την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα".

"Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας συνέχισε να παρουσιάζει κάποια πρόοδο προς τους στόχους του. Η οικονομία ανακτά ισορροπία και ανταγωνιστικότητα σταδιακά βελτιώνεται, και η επιστροφή σε μια θετική οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται για το πρώτο εξάμηνο του 2012. Η Ελλάδα έχει εξειδικεύσει τις αναγκαίες πολιτικές για την υπέρβαση των πρόσφατων προβλημάτων στην δημοσιονομική προσαρμογή και την υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν στη χώρα να πραγματοποιήσει περαιτέρω πρόοδο προς τους στόχους του προγράμματος την ερχόμενη περίοδο".
ethnos.gr