Σάββατο 28 Μαΐου 2011

FT Deutschland: Η Ελλάδα κάνει οικονομίες με ρυθμούς-ρεκόρ

 "Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία που παρουσιάζει το άρθρο των Mathias Ohanian και Martin Kaelble για την εφημερίδα Financial Times Deutschland. Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι το διαρθρωτικό ισοζύγιο σύντομα θα ισοσκελιστεί, όπως προκύπτει από τη έκθεση του ΟΟΣΑ που κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος τα τελευταία 25 χρόνια."
Το εν λόγω δημοσίευμα στηρίζεται στις εαρινές προβλέψεις του ΟΟΣΑ, από τις οποίες προκύπτει ότι η Ελλάδα μείωσε κατά 7,5 μονάδες το προσαρμοσμένο ως προς τις κυκλικές επιδράσεις έλλειμμα του προϋπολογισμού, την προηγούμενη χρονιά.
«Αυτή η μείωση του ελλείμματος είναι τεράστια. Καμία χώρα του ΟΟΣΑ δεν έχει μειώσει τα τελευταία 25 έτη σε τέτοιο βαθμό το διαρθρωτικό της έλλειμμα μέσα σε ένα χρόνο» δήλωσε στην Financial Times Deutschland ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Eckhard Wurzel.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, το διαρθρωτικό ισοζύγιο θα ισοσκελιστεί και το δομικό έλλειμμα θα περιοριστεί στο 1,3%, μέσα στο 2012.
Η άποψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει το πρόβλημα χρέους της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, τα στοιχεία όμως εμφανίζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
«Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή ύφεση στην Ελλάδα, η επιτυχία της εξυγίανσης της οικονομίας κατά το περασμένο έτος είναι πολύ εντυπωσιακή», δήλωσε ο Rolf Schneider, οικονομολόγος στην ασφαλιστική εταιρεία Allianz.
Όσον αφορά την ανάπτυξη, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για καθαρή ανάπτυξη ύψους 0,6% το 2012. Εξίσου αισιόδοξες είναι και οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις: η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ανάπτυξη ύψους 2,4% το χρόνο, από το 2015 και για δέκα χρόνια.
Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος η σφιχτή νομισματική πολιτική από πλευράς ΕΚΤ, να εμποδίσει σε σημαντικό βαθμό την ανάκαμψη της χώρας, καταλήγει το δημοσίευμα.
tvxs.gr