Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

Ομπάμα: Στήριξη στην Ευρώπη για τη διάσωση της Ελλάδας

Ομπάμα: Στήριξη στην Ευρώπη για τη διάσωση της Ελλάδας

Τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA από την Ντοβίλ με τίτλο «Ο Ομπάμα ανήσυχος για την ελληνική κρίση», αναφέρει τα εξής:
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε ανήσυχος στη Σύνοδο των G8 για την κλιμάκωση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Οπως ανέφεραν ευρωπαίοι διπλωμάτες σήμερα, στο περιθώριο της συνάντησης στην Ντοβίλ, ο πρόεδρος διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους για την υποστήριξή του στην επίλυση της κρίσης. Παραμένει ωστόσο ανοιχτή η συγκεκριμένη μορφή της εν λόγω στήριξης.
Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ανοιχτά ότι υπάρχουν δημοσιονομικά προβλήματα στη χώρα του. Οι υπερχρεωμένες ΗΠΑ έχουν μόνο περιορισμένα περιθώρια βοήθειας και δεν μπορούν πλέον να βοηθήσουν ως παγκόσμια ατμομηχανή ανάπτυξης, επεσήμανε ο ίδιος.
Πρόσθεσε δε ότι στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ κατέστη σαφές ότι κυρίως η Ασία και η Λατινική Αμερική συνέβαλαν στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι απασχολημένοι κυρίως με τις δημοσιονομικές κρίσης σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης.
Στη συζήτηση με τους διεθνείς εταίρους τους, οι Ευρωπαίοι ζήτησαν να δοθεί χρόνος, για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει – όπως ελέχθη – να εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας αλλά θα πρέπει να αποφασιστεί και πρόσθετη δανειακή βοήθεια. Υπήρξε συμφωνία να μην ακολουθηθούν νέοι δρόμοι για την επίλυση της κρίσης. Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού αποτελεί διαφιλονικούμενη λύση στην Ευρώπη, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αυστηρά αντίθετη με κάτι τέτοιο.
tovima.gr