Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Wikileaks για Καραμανλή: "Καθόταν και έπαιζε το κοµπολόι του"

Ακόµη και η στάση του σώµατος, τα νεύρα και η συµπεριφορά των ελλήνων πολιτικών που συναντούσαν ο αµερικανός πρεσβευτής και οι άνθρωποί του περιγράφονται µε το νι και µε το σίγµα στα τηλεγραφήµατα που έφευγαν από την Αθήνα για την Ουάσιγκτον (κατά τιςθητείες δύο πρεσβευτών, των Τσαρλς Ρις και Ντάνιελ Σπέκχαρντ).

«Καθόταν στην άκρη της καρέκλας και έπαιζε το κοµπολόι του», αναφέρει το τηλεγράφηµα για τον Κώστα Καραµανλή. «Χρησιµοποιεί καυστική γλώσσα που εκθέτει φίλους και εχθρούς», γράφουν για τον Θεόδωρο Πάγκαλο. «Φιλόδοξος, εριστικός και δεινός ρήτορας που δεν αντέχει τη συζήτηση µε χαζούς», υποστηρίζουν στις αναφορές τους για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οσο για το νΑντώνη Σαµαρά και την Ντόρα Μπακογιάννη, η πρόβλεψή τους είναι προφανής: «Εχουν παλιά έχθρα που δεν τους επιτρέπει να κάνουν συµφωνία». Στο στόχαστρό τους δεν βρίσκονται όµως µόνο τα ηγετικά στελέχη, αλλά και πρόσωπα µε µικρότερη επιρροή, τα οποία περνούν από ψιλό κόσκινο.

ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ. Κατά τα άλλα, οι Αµερικανοί στα τηλεγραφήµατά τους από το Wikileaks, που δηµοσιεύθηκαν στην «Καθηµερινή» της Κυριακής και αφορούν την περίοδο 2005-2009, δείχνουν ξεκάθαρα την ενόχλησή τους για το ναυάγιο του σχεδίου Ανάν και για τον τρόπο που επηρέασε αρνητικά την κοινή γνώµη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου: «Εχουν δηλητηριάσει την κοινή γνώµη και εµφανίζουν το σχέδιο ως αγγλοαµερικανική συνωµοσίαγια να τιµωρηθούν οι Ελληνοκύπριοι».

ΕΝΟΧΛΗΣΗ. Εµφανής είναι η ενόχληση των Αµερικανών για το άνοιγµα του Κώστα Καραµανλή στη Ρωσία και τις συχνές συναντήσεις του µετον πρόεδρο Πούτιν. Μιλούν γιαθεµελιώδη αλλαγή στηνελληνική πολιτική και τονίζουν:«Ο κίνδυνος είναι καθώς έρχεται κοντά η Αθήνα στη Μόσχα να βρεθεί υπό πίεση να συµµαχήσει µε τους Ρώσους και σε άλλα θέµατα, όπως οι σχέσεις µε το Ιράν».

Τέλος, εκφράζουν διαρκώς φόβους για τον φαύλο κύκλο της τροµοκρατίας στηχώρα µας και υποστηρίζουν ότι παραµένουν ασύλληπτα µέλη της 17 Νοέµβρη. Ιδού ένα απάνθισµα τωνεκτιµήσεών τους γιατους έλληνες πολιτικούς: