Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Δε δίνει F16 η Ελλάδα

Η Ελλάδα οπισθοχωρεί στην επιχείρηση εναντίον της Λιβύης καθώς θα εμπλακεί στρατιωτικά μόνο σε περίπτωση που υπάρξει θετική απόφαση του ΝΑΤΟ. Τη Κυριακή αργά το βράδυ αναμένεται η απόφαση καθώς συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι αντιπροσωπείες των μελών του ΝΑΤΟ. 
Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ αναμένεται να αποφασίσει τη Κυριακή εαν θα συμμετάσχει ή όχι στην επιχείρηση μετά την παρουσίαση των τελικών προτάσεων για σχέδιο δράσης.
Από τις 16:00 οι αντιπροσωπείες των μελών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Η συνεδρίαση αρχικά διεκόπη για να συνεχιστεί αργότερα.
To υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα δεν συμμετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις εκτός ΝΑΤΟ, ωστόσο διευκρίνισε πως ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα.
Ανακοίνωσε επίσης με ποιο τρόπο θα συμβάλλει η ελληνική πλευρά στη στήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Λιβύης, τονίζοντας επιπλέον ότι η Αθήνα σέβεται την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:
"Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει η Κυβέρνηση, σέβεται απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και τις υποχρεώσεις της ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ.
Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης".
news247.gr