Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Βραχυκύκλωσε η Ν.Δ.

http://www.ipedia.gr/wp-content/uploads/2010/11/danger.pngΒραχυκύκλωµα στη Ν.Δ. προκάλεσε η απόφαση των Βρυξελλών για επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου από την τρόικα µε παράλληλη µείωση του επιτοκίου, µε αποτέλεσµα να χρειαστεί διπλή παρέµβαση του Αντώνη Σαµαρά προκειµένου να αποσαφηνιστεί η επίσηµη θέση του κόµµατος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., µε δύο δηλώσεις του µέσα σε 24 ώρες, κατέστησε σαφές ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση θα κλιµακώσει την πολεµική κατά του Μνηµονίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σπεύδει να πανηγυρίσει για µια απόφαση που προκαλεί «προσωρινή ανακούφιση», αλλά δεν αντιµετωπίζει το βασικό πρόβληµα χρέους που αντιµετωπίζει η χώρα. Κατά τον κ. Σαµαρά, η κυβέρνηση ανέλαβε δεσµεύσεις για νέα µέτρα ενώ αναλαµβάνει και την πρόσθετη υποχρέωση – που δεν προβλεπόταν στο αρχικό Μνηµόνιο – για έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ µέσω της αξιοποίησης κρατικής περιουσίας. «Δεν ξέρουµε από πού υπολογίζει να βρει αυτά τα χρήµατα και πώς. Αλλά όταν εµείς είχαµε προτείνει αξιοποίηση της περιουσίας του Δηµοσίου, το είχαµε κάνει για να βρούµε τρόπο να βγούµε από το Μνηµόνιο και από την ανάγκη στήριξης, όχι για να µπούµε πιο βαθιά...» τόνισε µε έµφαση χθες, σχολιάζοντας και την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συµβούλιο.

Στο ίδιο µήκος κύµατος είχε κινηθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. και το απόγευµα του Σαββάτου, όταν µε δήλωσή του επεδίωξε να ξεδιαλύνει, σύµφωνα µε κοµµατικούς παράγοντες, και τη σύγχυση που είχε προκληθεί έπειτα από παρέµβαση του Χρήστου Σταϊκούρα, σχετικά µε την επίσηµη θέση του κόµµατος για τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Ο αναπληρωτής τοµεάρχης Οικονοµίας επικρότησε ουσιαστικά όσα συµφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής κι έκανε λόγο για «πολύ θετική εξέλιξη για τη χώρα µας». «Ηταν µια σηµαντική απόφαση για την Ευρώπη µε επιπτώσεις θετικές και για την Ελλάδα» σχολίασε (στον Flash) και πρόσθεσε: «Δόθηκε ένα ισχυρό, συντονισµένο, ρεαλιστικό µήνυµα προς τις αγορές και προς όλον τον κόσµο...».

Η τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα προκάλεσε εσωκοµµατικές τριβές και αρκετοί στη Ν.Δ. ερµήνευσαν, λίγες ώρες αργότερα, τη δήλωση του κ. Σαµαρά, που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, και ως «άδειασµα» του αναπληρωτή τοµεάρχη. Σε κάθε περίπτωση, το θέµα της αξιοποίησης δηµόσιας περιουσίας για την εξασφάλιση εσόδων 50 δισ. ευρώ αναµένεται το επόµενο διάστηµα να είναι το βασικό ζήτηµα στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Προς την κατεύθυνση αυτή, το γαλάζιο επιτελείο ετοιµάζει συγκεκριµένο κατάλογο µε ακίνητα και οργανισµούς προς αποκρατικοποίηση, που θα ενταχθεί στην επικαιροποιηµένη αντιµνηµονιακή πρόταση της Ν.Δ. και θα παρουσιασθεί από τον κ. Σαµαρά, εντός του Απριλίου σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο. 
ΤΑ ΝΕΑ