Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Μονόδρομος η αναδιάρθρωση χρέους, εκτιμά γερμανός «σοφός»

Μονόδρομος η αναδιάρθρωση χρέους, εκτιμά γερμανός «σοφός»«Οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια να πετύχουν τους στόχους εξυγίανσης που έχουν θέσει. Υπάρχει περίπτωση το 2013 το χρέος της χώρας να ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ», εκτιμά ο Λαρς Φελντ,  οικονομικός σύμβουλος και μέλος της «επιτροπής σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Ο κ. Φελντ εκφράζει ανησυχίες για την έκβαση του κρίσιμου Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 Μαρτίου. «Δεν έχω καλό προαίσθημα εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 Μαρτίου. Όλα πακετάρονται μαζί: ο μηχανισμός διάσωσης, το Σύμφωνο Σταθερότητας, το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί. Υπάρχει κίνδυνος πολιτικού παζαρέματος» προβλέπει ο κ. Φελντ.
Όπως σημειώνει,  «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ταυτοχρόνως να κάνει οικονομία και να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα είναι ένας πολιτικός δυναμίτης. Αν θέλει να αποφύγει τη μεγάλη έκρηξη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην της αναδιάρθρωσης», λέει ο γερμανός οικονομολόγος εκτιμώντας ότι «η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων δεν επαρκεί».
Ο κίνδυνος του... υπερσυντονισμού
Για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» ο κ. Φελντ διαβλέπει τον κίνδυνο να εμπλακεί η γερμανική κυβέρνηση περισσότερο απ' όσο πρέπει με την γαλλική ιδέα περί ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. «Στο σημείο αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο περισσότερος συντονισμός σημαίνει συχνά λιγότερο ανταγωνισμό. Στην καλύτερη περίπτωση τα κράτη με τη μικρότερη ανταγωνιστικότητα προσπαθούν να πλησιάσουν αυτά με τη μεγαλύτερη, Όμως, στη χειρότερη περίπτωση συμβαίνει το αντίστροφο και τα κράτη με τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα δέχονται πιέσεις ώστε να υποχωρήσουν προς το μέσο
όρο», λέει ο κ. Φελντ.
ethnos.gr