Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Siemens: το κομματικό μας φαινόμενο


Την επόμενη Τρίτη διεξάγεται στο Μόναχο η δίκη του πρώην επικεφαλής του τομέα τηλεπικοινωνιών της Siemens Τόμας Γκάνζβιντ, η τελευταία μεγάλη δίκη στελέχους της γερμανικής εταιρείας. Με αυτήν κλείνει ο κύκλος των δικών για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων». Στο κατηγορητήριο κατά του Γκάνζβιντ επαναλαμβάνεται η θέση της γερμανικής εισαγγελίας ότι ενέκρινε την εκταμίευση και πληρωμή χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας προς τα δύο κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, μία θέση που έχει διατυπωθεί στο σύνολο των κατηγορητηρίων και των δικαστικών αποφάσεων στις 4 δίκες που αφορούσαν τον τομέα τηλεπικοινωνιών της Siemens όπου εμφανίστηκε το πρόβλημα των «μαύρων ταμείων».
Την ίδια ώρα οι βουλευτές των δύο κομμάτων εξουσίας στην Ελλάδα που παίρνουν μέρος στην εξεταστική επιτροπή, με κάποιες εξαιρέσεις είναι αλήθεια, φαίνεται να επιδίδονται σε ένα φεστιβάλ ανευθυνότητας αφού καταλήγουν στο αποτέλεσμα να στείλουν έναν τεράστιο αριθμό βουλευτών σε μία επιτροπή που θα κρίνει ποιό ακριβώς αδίκημα έκαναν. Επικοινωνιακά μπορεί να μοιάζει αποτελεσματικό δεν είναι όμως. Δύσκολα θα βρεθούν άνθρωποι με ελάχιστη αίσθηση ευθύνης να συζητήσουν παραπομπές χωρίς κάποιο χειροπιαστό στοιχείο καθώς το μόνο χειροπιαστό είναι η κομματική χρηματοδότηση στον Θ.Τσουκάτο και οι 200.000 του Μαντέλη.
Έτσι θα αποδειχθεί ότι η εξεταστική επιτροπή δεν χρειαζόταν και μέσω αυτής θα ταφεί μία υπόθεση που θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία στον τρόπο με τον οποίο συντηρείται οικονομικά το κομματικό μας φαινόμενο.
protagon.gr