Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Εντυπώσεις από το νέο λογότυπο της ΝΔ...

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη
Πριν μερικά χρόνια, ρώτησαν την Kαλομοίρα Σαράντη (=ελληνοαμερικανή καλλιτέχνιδα που αναδείχθηκε μέσα από talent show και αναπήδησε μέσα από τούρτα σε σκηνικό για συναυλία του Νιόνιου Σαββόπουλου) σε live show πώς λέγεται ο εικονιζόμενος (πρωθυπουργός τότε Κώστας Καραμανλής). Ψέλλισε το "Κώστας" με βοήθεια από το κοινό, έπειτα ακούστηκε μια φωνή να της λέει "καλά πας" και αναφώνησε: "Κώστας Καλάπας!!!".
Σήμερα, θα δανειστώ την εύθυμη σύνθεση του επιθέτου: Αντώνη Καλάπας να ξενερώνεις μια μεγάλη μερίδα των οπαδών της ΝΔ. Και δεν αναφέρομαι, μόνο, στους εναπομείναντες πολλούς καραμανλικούς ή στους ιδιαίτερα συναισθηματικούς παραταξιακούς οπαδούς που δένονται με σύμβολα και λογότυπα, αλλά κυρίως στους νέους που περιμένουν το κάτι διαφορετικό από τη νέα Νέα Δημοκρατία.
«Είχαμε συγκεκριμένες προδιαγραφές για το νέο σήμα», είπε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την παρουσίασή του στα εγκαίνια των νέων γραφείων του κόμματος, συμπληρώνοντας ότι "αυτό έπρεπε να αντικατοπτρίζει τις διαχρονικές αξίες που υπηρετεί η παράταξη, δηλαδή τη διαφάνεια, την πρωτοπορία, την ανθρωπιά και τη σιγουριά ότιείμαστε η ήρεμη δύναμη". Είναι, όμως, να απορεί κανείς πως θα εκφραστεί η ήρεμη δύναμη με logo που...
θυμίζει νευρικό σχέδιο ενός απελπισμένου που δοκιμάζει μισοτελειωμένο στυλό BIC.
Μοιάζει, δε, τώρα η Συντηρητική Παράταξη να τραβά μια κόκκινη, διαχωριστική γραμμή στις ημέρες του παρελθόντος, αλλά παράλληλα απλώνει πράσινη γραμμή σύνδεσης, συνεννόησης, συναίνεσης(;) με το κυβερνών κόμμα, χρησιμοποιώντας το πιο οικείο σ' αυτό χρώμα. Μπορεί, πια, να αποκόπτεται μια δια παντός από τον ομφάλιο καραμανλικό λώρο, με το σβήσιμο του πυρσού, αλλά το κόμμα έτσι χάνει το στίγμα του. Δίχρωμο μπλε, δανεικό κίτρινο, εχθρικό πράσινο.
Ο κ. Σαμαράς αμελεί ότι αυτό το κόμμα είναι καραμανλικό -ας μη γελιόμαστε- και είμαι σίγουρος ότι δεν ρώτησε τη γνώμη του πρώην προέδρου του Κώστα Καραμανλή για την αλλαγή. Το αν όφειλε να τη ζητήσει, μπορεί ο καθείς υποκειμενικά να το κρίνει και να το τεκμηριώσει. Φοβούμαι, όμως, ότι αυτή η απρόσμενη και αιφνιδιαστική αλλαγή σήματος εύκολα μπορεί να μεταφραστεί από δεξιούς κόπτες -όπως η ταπεινότητά μου- ως κίνηση εντυπωσιασμού ενός κόμματος που δεν έχει ουσιαστικές προτάσεις, δεν έχει σχέδιο και αντιπρόταση διακυβέρνησης και παρουσιάζει/προβάλλει, έτσι, την αλλαγή ενός σήματος ως ιδεολογία. Ή καλύτερα, ως τομή στην ιδεολογική ιστορική διαδρομή του.
Στο twitter και στο facebook είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις από χρήστες ηλικίας μεταξύ 18-55 (της λεγόμενης παραγωγικής ηλικίας που θεωρητικά η ΝΔ θα έπρεπε να εκφράζει) μετά τη θέαση του νέου λογοτύπου και του σήματος.
Η Ειρήνη Σ. σχολιάζει σε στάτους της: ‎"Πείτε με ηλίθια (θα το αντέξω, αρκεί να μου λυθούν οι απορίες..): Αυτή η λέξη ΝΕΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πώς διαβάζεται; Πού τονίζεται; Θα δημιουργηθεί νέο λήμμα στα Λεξικά; Αυτή η τάβλα-παύλα, χάθηκε να μπει ανάμεσα, τουλάχιστον;"
"Είσαστε κακοί!!! Δεν βλέπετε την προσπάθεια να περιγράψει το σήμα, το μέλλον της μεγάλης αυτής παράταξης... ασχέτως αν δεν τους βγήκε και φαίνεται περιγραφικά η προσπάθεια φρεναρίσματος ενός αυτοκίνητου λίγο πριν πέσει στον τοίχο!!! προφητικό; τυχαίο; δεν νομίζω!", σημειώνει Ο Βαγγέλης Λ. στο ίδιο μέσο. Και έρχεται η Έμυ Π. να... διαφωνήσει: "Διαφωνώ! Δεν είναι βλαχομπαρόκ. Δεν είναι κακόγουστο! Απλώς είναι ένα μικρό τίποτα. Ένας αέρας κοπανιστός, ένα μηδέν στο πηλίκον! Σήμα ανύπαρκτο, σαν τον εμπνευστή του! Και δeν βρέθηκε ένας εγκέφαλος να τους σταματήσει! Μη χειρότερα!"
Προσθέτω, διερωτώμενος: "H παύλα στο τέλος παίζει να είναι εισήγηση του Φαήλου, εμπνευσμένη από το πως λειτουργεί και αισθάνεται ο ίδιος: Τελεία και παύλα, εγώ μιλάω τώρα. Σους, σιωπή και σώπαινε!".
Ο Δημήτρης Β. δίνει μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του γραφιστικού: "Το Νέα Δημοκρατία είναι γραμμένο με γραμματοσειρά τύπου TRON, αλλά 80 s. Η παύλα, που όσοι γεννημένοι μετά τα 80s το ονομάζουν σικ underscore, είναι η σύνδεση με την καθαρεύουσα του παρελθόντος, όπως λέμε "τελεία και παύλα" και σου ρχεται στο μυαλό ο Ράλλης και Αβέρωφ που έκαναν την δημοτική του Τριανταφυλλίδη να κρύβεται ντροπιασμένη. Η κατσαρή μαλακιούλα πάνω αριστερά έγινε από πιτσιρικά που έκανε παράνομο γκράφιτι το βράδυ πριν τα εγκαίνια..αλλά τους άρεσε και το άφησαν...έτσι για να υπάρχει και μια διασύνδεση και με το περιθώριο..."
O Κωνσταντίνος Σ., φανατικός νεοδημοκράτης μου γράφει: "Δεν ξέρω αν παρακολουθείς μπάλα αλλά νιώθω ότι σήμερα κάποιος με "έγδυσε".. Νιώθω σαν να έχεις τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο σαν Ολυμπιακός και να βγαίνει το επόμενο πρωί o Μαρινάκης να σου βάζει το pokemon..Ντρέπεσαι μετά να πας γήπεδο ή όχι;"
Η Νίνα Τ. έρχεται με τον κυνισμό του επαγγέλματός της και τον αέρα της γνώσης να θάψει κάθε προσπάθεια θετικής προσέγγισης του σχεδίου. "Μα, το underscore γραμματικά δεν υποδηλώνει ότι πάει με όλα και με όλους. χρησίμευε στον καιρό της γραφομηχανής για να καθορίζουν τα διαστήματα ανάμεσα στις λέξεις...btw τέτοιες παύλες είχε στον υπολογιστή που είχα μικρή, που έτρεχε με ms dos και έβαζα μέσα αυτές τις τεράστιες λεπτές δισκέτες..πλέον πρέπει να είσαι προγραμματιστής για να το συνδέσεις με τη γλώσσα του υπολογιστή_και παραείναι τεχνοκρατικό για ένα κόμμα που η αριστερόστροφη κεντρομόλος της ακροδεξιάς γυρίζει γύρω από ένα νεοφιλελεύθερο μεσαίο χώρο_ _ _"
Ο Αντώνης Κ., οννεδίτης, γράφει εύστοχα: "Η αλλαγή κουλτούρας μπορεί να τονιστεί από την αλλαγή συμβόλου. Δυστυχώς, η αλλαγή συμβόλων δεν μπορεί να επιβάλει την αλλαγή κουλτούρας. Η συντήρηση ή η προοδευτικότητα δεν είναι αποτέλεσμα ορισμού, αλλά προκύπτουν από το βαθμό που αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα και την ενσωματώνεις στη λειτουργία σου."
"Εμένα μου κάνει κάτι σε καπελάκι. Θα το προτιμούσα σε φέσι. Έτσι που μας φέσωσαν...", επιπροσθέτει η Νάντια Κ.
«Αυτή είναι η ΝΔ της νέας γενιάς. Τελεία και παύλα», είπε όμως o Αντ. Σαμαράς την ώρα της παρουσίασης του συμβόλου, η οποία έγινε με άκρως χολιγουντιανό τρόπο σε μέρες υπερκρίσης, υποκρισίας και υπερέκκρισης στρεσσογόνων στοιχείων σε όλα και όλους, με πανσέληνο. Το Νέα με το Δημοκρατία ενώνονται για να συμβολίσουν ότι δεν θα υπάρχουν κενά στην δημοκρατία (?) και το δικό μου κενό μνήμης με μιας καλύφθηκε. Θυμήθηκα τη Μάγισσα Φουρκέτα, που από μικρός φοβόμουν. Ξέρω ότι τώρα η χώρα χρειάζεται ένα μάγο για να σωθεί από την πτώχευση και η ΝΔ έναν άλλον, για να σωθεί από την ήττα και τη διάλυση. Κυρίως, όμως, συνδύασα το καπελάκι της μάγισσας με το τελείωμα της σαντιγί πάνω από τη "ΝΔ", έβαλα και σκουπόξυλο (=σφουγγάρι του Σαμαρά), την έκανα πιο σέξι για να παραπέμπει σε Συγγρού (και να μην με φοβίζει) και σου παρέχω απλόχερα τη δική μου εναλλακτική πρόταση.
Με γεια μας!_
press-gr