Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Αδρανεί η Δεξιά

http://www.statesmen.gr/wp-content/uploads/2010/08/arrow.right_-370x300.jpgΣε αντίθεση με την υπόλοιπη κοινωνία η οποία δείχνει μια διάθεση να αλλάξει νοοτροπία, οι ηγεσίες του δεξιού χώρου παραμένουν προσκολλημένες στην οπισθοδρόμηση. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν δείχνει ικανός να αλλάξει το κόμμα του. Τα αποτυχημένα στελέχη παραμένουν, παρ΄ όλο που πολλοί από αυτούς έχουν εμπλακεί σε σωρεία σκανδάλων και οι υπόλοιποι έχουν αποδειχθεί ανίκανοι. Δεν μπόρεσε ο κ. Σαμαράς να απεμπλακεί, δεν τόλμησε να διαγράψει, δεν δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να καθαρίσει το κόμμα του και να αναδείξει νέα άξια στελέχη. Η υποψηφιότητα Νικήτα Κακλαμάνη στην Αθήνα είναι μια περίτρανη απόδειξη της αδυναμίας του προέδρου της ΝΔ. Μιας αδυναμίας που δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο με την υπόθεση ότι ο κ. Σαμαράς φοβάται για κάποιον λόγο τον κ. Κακλαμάνη. 
Ο κ. Κακλαμάνης ήταν το δεξί χέρι του κ. Σαμαρά όταν έφτιαξε την Πολιτική Ανοιξη και τον εγκατέλειψε προσχωρώντας στη ΝΔ. Ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε ανοιχτά την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ και εστράφη ξανά εναντίον του κ. Σαμαρά. Με λίγα λόγια, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Κακλαμάνης είναι πολιτικοί εχθροί. Πάμε στον κ. Κικίλια. Ο κ. Κικίλιας είναι κολλητός του κ. Κακλαμάνη. Εχει από παλιά πολύ στενή σχέση μαζί του, την οποία διατηρεί ακόμη. Περίεργη σύμπτωση η τοποθέτησή του στη διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής από τον κ. Σαμαρά. Από την άλλη πλευρά ο εξαναγκασμός του κ. Ψωμιάδη να μη συμπεριλάβει τον αδελφό του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ήταν μια μικρή νίκη του κ. Σαμαρά. Ωστόσο ο κ. Ψωμιάδης επανήλθε την επομένη της υποχώρησής του με δηλώσεις υπέρ του κ. Καραμανλή, για να εκδικηθεί τον κ. Σαμαρά. 
Ο αρχηγός της ΝΔ προσπαθεί με ημίμετρα να επιβληθεί στο κόμμα του, αλλά δεν τα καταφέρνει. Αντί να διαγράψει αρκετούς και να αλλάξει τη φεουδαρχική δομή της παράταξής του, γίνεται έρμαιο και υποχείριο των φεουδαρχών και των παλιών του συνεργατών. Και αυτό δεν αρμόζει σε ηγέτη πολυάριθμης παράταξης. 
Πάμε και λίγο πιο δεξιά, στον ΛΑΟΣ. Ο κ. Καρατζαφέρης νιώθει την καρέκλα του να τρίζει καθώς ξεπροβάλλει από το μικρό πλήθος του κόμματός του ο κ. Βορίδης. Ο κ. Βορίδης θα ήθελε να διεκδικήσει την Αθήνα, όμως ο κ. Καρατζαφέρης τρέμει σε αυτή την προοπτική καθώς αυτό μπορεί να αποτελούσε ένα προπύργιο για την ανάδειξη του κ. Βορίδη στην ηγεσία της Ακροδεξιάς. Αμύνεται λοιπόν και αυτός με ντρίπλες. Με λίγα λόγια, ο δεξιός χώρος δεν εξελίσσεται και δεν προσαρμόζεται. Παραμένει οπισθοδρομικός και αυτό είναι κακό για το μέλλον.
tovima