Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Οκτώβριος 2007, Παπανδρέου: "Δεν χρωστάω σε κανέναν"...

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTLuWB2_UPqDHF3hxIC2ZjsuHTHPbF1orCDsE-IUxLfLqH919Y&t=1&usg=__gevCcvbyrGWsSRuriY3TAhypBws=Τώρα που τα πολλά νεύρα από την ανακοίνωση του κωμικού ανασχηματισμού έχουν φύγει, το μόνο που έχει μείνει είναι μία βαθιά απογοήτευση κι ένα μεγάλο γιατί.

Διάβαζα την ανάρτηση που είχα κάνει μόλις ο Παπανδρέου ανακοίνωσε μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 την τότε κυβέρνηση (
εδώ), έβλεπα κι ένα βίντεο από ομιλία του πριν τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2007, όπου ανάμεσα στα άλλα, έλεγε:
Εχθρός της αυτονομίας της πολιτικής δεν είναι μόνο τα διαπλεκόμενα, αλλά είναι και εκείνοι που τα υπηρετούν. Και ο τρόπος που ενεπλάκησαν τα μεγάλα συμφέροντα και τα εκδοτικά συγκροτήματα στις εσωτερικές μας διαδικασίες επιβεβαιώνει την ανάγκη δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Θέλω να δηλώσω ότι εμείς θέλουμε και παλεύουμε για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Υπερασπιζόμαστε την ανεξαρτησία τους. Θα παλέψουμε για αυτή την ανεξαρτησία. Απαιτούμε όμως και ο κάθε επιχειρηματίας ή το όποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης, να σέβεται και τη δικιά μας αυτονομία.
Αφέντες στο κεφάλι μας, ούτε δέχομαι, ούτε δεχόμαστε.

Έτσι πορεύτηκα πάντοτε. Με αρχές και με ιδέες. Χωρίς να συμβιβαστώ ποτέ με τους λογαριασμούς του πολιτικού και του προσωπικού κόστους. Ακόμα και όταν αυτές οι αρχές και οι ιδέες δεν ήταν πλειοψηφικές, ακόμα και όταν έδιναν αφορμή σε κάποιους συκοφάντες. Ακόμα και αν έπρεπε ακόμη και να διαφωνήσω με αυτούς που αγαπούσα, που τιμούσα και που σεβόμουν. Έτσι έμαθα, έτσι προχώρησα. Αυτός είμαι και αυτός θα είμαι....










Είχα σκεφτεί πολλά πράγματα να γράψω, αλλά δεν έχει έννοια ούτε να θυμίσω πώς και γιατί ο Παπανδρέου νίκησε τον Βενιζέλο το 2007, ούτε να θυμίσω πως άνθρωποι που έχει υπουργοποιήσει, τον έβριζαν νυχθημερόν σε Πανελλήνια μετάδοση.
Προφανώς η πολιτική του μαγκιά πλέον, φτάνει μέχρι τη Μπατζελή.


Το αστείο είναι πως ο Παπανδρέου επέλεξε να κάνει τον ανασχηματισμό πριν τη ΔΕΘ και πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δηλαδή με τι αέρα θα πάει στη Θεσσαλονίκη, με τι αέρα θα πάει σε εκλογές? Με τον αέρα του συμβιβασμένου?


Από τη Δευτέρα το ΠΑΣΟΚ έχει προσφέρει στιγμές απείρου γέλιου στους επικριτές του και έχει οδηγήσει στα πρόθυρα του εγκεφαλικού τους υποστηρικτές του.


Όταν κάποιος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ λέει: " Πάλι καλά δεν έβαλε τον Άκη, τη Βασούλα, τον Κουλούρη και δεν ανέστησε τον Γιαννόπουλο" και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, δεν το λέει για να κάνει χιουμοράκι, το λέει πλέον με αίσθημα ανακούφισης και το "Πάλι καλά", το εννοεί. Σας έχουν πάρει όλοι στο ψιλό...


Εντάξει τον Παπουτσή να τον δεχτώ και τον Σκανδαλίδη επίσης, αν και διαφωνώ κάθετα με τις επιλογές αυτές, είναι πεπειραμένα στελέχη, πολλοί τους ήθελαν στην κυβέρνηση και γενικά κατανοώ - αν και δεν αποδέχομαι- το σκεπτικό γύρω από την υπουργοποίησή τους. (Εντάξει πόσους παραπονεμένους - μουτζαχεντίν να αντέξει το Κοινοβούλιο πια, μόνο η Βασούλα έμεινε πλέον)


Αλλά αυτή η υφυπουργοποίηση Μιλένας - Νταλάρα, είναι απ΄τ΄άγραφα!

Ας μου πει κάποιος: Τσούγδω μου, η Μιλένα είναι το κατάλληλο άτομο για να κατεβαίνει στα μπλόκα των αγροτών και να διαπραγματεύεται, έχει δώσει μάχες τόσο καιρό και άξιζε το υπουργικό πόστο και η Νταλάρα είναι το κατάλληλο άτομο για τη θέση της Υφυπουργού Εργασίας, διότι θα διοργανώνει καταπληκτικές συναυλίες με τον σύζυγό της, προσφέροντας θέαμα και δωρεάν (?) ψυχαγωγία. Πραγματικά, θα τα δεχτώ ως επιχειρήματα.


Πόσο μα πόσο πολύ θα ήθελα να βρίσκομαι στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ για να μπορέσω να κάνω στον Πρωθυπουργό την εξής απλούστατη ερώτηση:


"Κύριε Παπανδρέου, το 2007 είχατε κάνει σημαία σας το σύνθημα "δεν χρωστάω σε κανέναν". Έχει αλλάξει κάτι από τότε? Και αν όχι, πως επιβεβαιώνει ο ανασχηματισμός που κάνατε, αυτή σας την δήλωση?"


Ελπίζω να βρεθεί ένας Άγιος άνθρωπος εκεί μέσα να ρωτήσει κάτι παρόμοιο, γιατί πολύ θα με ενδιέφερε να ακούσω την απάντηση σε μία τέτοια ερώτηση, η οποία ελπίζω να μην είναι: "Δεν έχει αλλάξει τίποτα, σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας"...


Ούτως ή άλλως είναι γνωστή τοις πάσι η ποικιλία των ερωτήσεων που γίνεται στις συνεντεύξεις τύπου, μετά την 10η ερώτηση, αρχίζουν τα : "έχω ήδη απαντήσει". Ε ρωτήστε και κάτι διαφορετικό μία φορά!


ΥΓ: Και επίσημα πλέον τελείωσαν οι ημέρες ανοχής. 
tsougdw