Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Πάνω από 200.000 συντάξεις-μαϊμού!

Περίπου 200.000 (σε σύνολο 2.600.000) είναι οι συνταξιούχοι που εισπράττουν παράνομα συντάξεις και επιδόματα, ενώ ο έλεγχος που συνεχίζεται βγάζει λαβράκια. Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος επισημαίνει πως «Ο,τι ήταν να πάρουμε από το εισόδημα των πολιτών, το πήραμε», ενώ ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης διαβεβαιώνει ότι «δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα στο Ασφαλιστικό».

Τονίζεται ότι ο ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου ήδη τέθηκε σε εφαρμογή με την παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ από τους συνταξιούχους και από το 2011 αρχίζουν οι ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, θα ολοκληρωθεί δε για την πλειονότητα των ασφαλισμένων το 2015.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι αν καταγραφούν οι διπλοσυνταξιούχοι που δεν δηλώνουν τη δεύτερη σύνταξη και παίρνουν παρατύπως ΕΚΑΣ και διακοπεί και η καταβολή συντάξεων σε πεθαμένους θα εξοικονομήσει έως 100 εκατ. ευρώ ετησίως, αφού υπολογίζει σε 200.000 τις περιπτώσεις για συντάξεις που εισπράττουν τρίτοι για λογαριασμό ατόμων που δεν ζουν, διπλές συντάξεις και ποσά ΕΚΑΣ που καταβάλλονται σε μη δικαιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δείγμα 510 φακέλων συνταξιούχων ηλικίας άνω των 100 ετών ήδη εντοπίστηκαν, με τη βοήθεια βέβαια των υπηρεσιών και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, 321 άτομα στα οποία καταβάλλεται σύνταξη ενώ έχουν πεθάνει. Βρέθηκε ότι πληρώνεται σύνταξη σε άτομο που έχει αποβιώσει από το 1999 και διακόπηκε η σύνταξή του πριν από ένα μήνα, ακόμη πληρώνονται συνταξιούχοι που... έχουν πεθάνει πριν από 5, 6, 7 χρόνια!!

Ανάμεσα στα μέτρα που θα ληφθούν - εκτός από την παραπομπή των υποθέσεων στη Δικαιοσύνη,- θα περιλαμβάνεται και η υποχρέωση στο εξής των δήμων και των ληξιαρχείων κάθε μήνα να στέλνουν στα Ταμεία τα ονόματα των θανόντων για να διακόπτεται η καταβολή της σύνταξης.

«Ο,τι πήραμε, πήραμε»
Στο μεταξύ σε χτεσινές του δηλώσεις στο Κανάλι 1 του Πειραιά ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος τόνισε: «Τελείωσε αυτή η δεξαμενή άντλησης πόρων. Ο,τι ήταν να πάρουμε από το εισόδημα των πολιτών, το πήραμε. Δεν μπορούμε να πάρουμε άλλα μέτρα για περικοπή μισθών και συντάξεων». Οπως πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος σημαίνει εμβάθυνση της ύφεσης. Θα δημιουργήσει νέα εμπόδια στη λειτουργία των μηχανών της οικονομίας.

Η καταβολή εισφορών
Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα στο Ασφαλιστικό δίνει ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, αλλά αναγνωρίζει ότι υ πάρχουν προβλήματα με την καταβολή των εισφορών. «Οχι, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

Αυτά τα οποία βιώνουμε σήμερα ως μια πραγματικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι κάτι το οποίο είναι ελεγχόμενο, δεν είναι κάτι που μας έχει ξεφύγει ως φαινόμενο ή ως κατάσταση, απλά προσπαθούμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για την καταβολή των εισφορών», τόνισε ο υφυπουργός μιλώντας στον Βήμα FΜ.

Οι δαπάνες Υγείας
Δεύτερος στόχος «για να ισορροπήσει οικονομικά το σύστημα, είναι να περιορίσουμε και τη σπατάλη που γίνεται στους κλάδους Υγείας, κάτι που το έχουμε καταφέρει όσον αφορά το φάρμακο, θα το καταφέρουμε και στις υπόλοιπες υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με υλικά και γενικά προμήθειες υπηρεσιών Υγείας από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα προς τα Ταμεία, για να μπορέσουν τα Ταμεία να αποκτήσουν ξανά τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης των δαπανών που καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν», πρόσθεσε ο κ. Κουτρουμάνης. Μεγάλο πονοκέφαλο αποτελούν κυρίως οι δαπάνες υγείας του ΙΚΑ, ανέφερε ο υφυπουργός. «Εάν δει κανένας τα στοιχεία του, θα διαπιστώσει ότι το έλλειμμα όλο προέρχεται από την τεράστια αύξηση των δαπανών Υγείας». 
ΤΑ ΝΕΑ