Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010

FT: Τελειώνει η μετα- οθωμανική εποχή της Ελλάδας

pap999999999999999999
Αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που πλήττει την  Ελλάδα  αποπνέει η εκτενέστατη ανάλυση των Financial Times στη σημερινή τους έκδοση.

Oι αρθρογράφοι Kerin Hope και David Gardner αναφέρονται αναλυτικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις (οδηγών φορτηγών δημόσιας χρήσης, ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, δημοσίων υπαλλήλων κτλ) που έχουν προκαλέσει τελευταία σοβαρά προβλήματα στη χώρα και τον τουρισμό ειδικότερα, επισημαίνουν ωστόσο ότι παρόλα αυτά υπάρχει στο αέρα μία αίσθηση αυτοπεποίθησης.

Η Ελλάδα – σημειώνουν χαρακτηριστικά – μία χώρα που έγινε γνωστή για τις τεράστιες κρατικές της δαπάνες, για μαγειρέματα στα στατιστικά της στοιχεία, για αχαλίνωτη διαφθορά και διαβόητη αναποτελεσματικότητα φαίνεται ότι έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε μία διαφορετική χώρα.
Και αυτό, προσθέτουν οι αρθρογράφοι, έχει σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα διότι η εξάπλωση των προβλημάτων  από την ελληνική φούσκα απείλησε τις πιστωτικές και ιδιοκτησιακές φούσκες στην Ιρλανδία και την Ισπανία και επεκτάθηκε στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης σε τέτοιο βαθμό που αμφισβητήθηκε η ίδια η βιωσιμότητα του ευρώ.

Στην Ελλάδα η προσπάθεια για την δημοσιονομική εξυγίανση είναι εντός προγράμματος επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα αναφερόμενη σε σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη προχωρήσει (όπως η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και κάποιες άλλες («πολύ σημαντικές») μεταρρυθμίσεις όπως το συνταξιοδοτικό που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή.
Το μυστήριο επιτέλους θα λυθεί δηλώνει ο υπουργός οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου με την ε/φ να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «ανοίξει» την «κλειστή οικονομία» που έχει υποστεί μία διαστροφή από διάφορα κεκτημένα συμφέροντα.

Τους τελευταίους 6 μήνες οι Έλληνες μεγάλωσαν κατά έναν αιώνα δηλώνει στη βρετανική ε/φ και η Έλενα Παναρίτη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση του Νίκου Καραμούζη, στελέχους της Eurobank ο οποίος υπογραμμίζει ότι αυτό που γίνεται εδώ είναι μία επανάσταση, άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και η βρετανική εφημερίδα που προσθέτει ότι στην Ελλάδα υπάρχει η ολοένα αυξανόμενη πεποίθηση ότι η κρίση αυτή, έχει δημιουργήσει μία μοναδική ευκαιρία για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας με τη συναίνεση της κοινωνίας για μεγάλες αλλαγές και την απαλλαγή της από τα εξουθενωτικά μετά  οθωμανικά της χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά πίσω από αυτή την αναβίωση της αυτοπεποίθησης της χώρας παραμονεύει ο φόβος ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος όλα να διαλυθούν. Μοιάζει λίγο με bungee jumping δηλώνει αξιωματούχος. Προκαλεί ενθουσιασμό, αλλά είναι αυτή η στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει αν θα φτάσει στον πάτο ή αν θα φτάσει πάλι ψηλά). Ο υπουργός των οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει επίσης ότι έχουμε κάνει μία ανάλυση και των χειρότερων σεναρίων, όσον αφορά τα έσοδα – αλλά και τις δαπάνες – και έχουμε αρκετά περιθώρια για το στόχο του 8,1 σχετικά με το έλλειμμα έως το τέλος της χρονιάς.

Οι επιδόσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι μέχρι στιγμής «καλές» συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα: ο αριθμός των δήμων έχει μειωθεί, οι μισθοί του δημοσίου καταβάλλονται πλέον κεντρικά, έχει δοθεί ένα πακέτο οικονομικής σταθερότητας στις τράπεζες αλλά το σημαντικότερο είναι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, θέμα στο οποίο ακόμα και η χούντα έκανε πίσω («τελείωσε πια η εποχή που έπαιρνε κανείς πλήρη σύνταξη στα 50» υπογραμμίζει).

Μακάρι να είχαμε ένα επιπλέον εξάμηνο για προετοιμάσουμε τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό δηλώνει ο υπουργός των οικονομικών ο οποίος όμως προσθέτει ότι πιθανόν σε έξι μήνες να μην μπορούσαμε να το περάσουμε. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι η απουσία οποιασδήποτε πραγματικής αντίδρασης απέναντι σε αυτό που κάνουμε, που είναι δύσκολο. Αυτό δε διότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται την πραγματική ανάγκη για αλλαγή.

Οι FT αναφέρονται και στις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, εξαίροντας το ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου («κάνει ό,τι δεν μπορεί να κάνει ο Παπανδρέου» δηλώνει «αξιωματούχος»  που δεν κατανομάζεται – στην εφημερίδα), αλλά και γενικότερα στην πολιτική σκηνή στη χώρα μας σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει την αξιοπιστία της εξαιτίας «του χάους στο οποίο βύθισε την οικονομία η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή» αλλά και εξαιτίας της αντίδρασής της σε ό,τι κάνουν οι σοσιαλιστές.
Το τελευταίο ωστόσο μπορεί να αλλάζει σημειώνουν οι FT και παραθέτουν δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη («εκπρόσωπος της ΝΔ σε θέματα περιβάλλοντος και γιος επίσης ενός πρώην πρωθυπουργού») ο οποίος σημειώνει ότι η ΝΔ ψήφισε περίπου τα μισά από τα μέτρα αλλά το κόμμα εξαναγκάστηκε προς αυτή την κατεύθυνση, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι «μπορούμε να επιτύχουμε ένα minimum βαθμό συναίνεσης», ενδεχόμενο το οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει «ευτυχές».

Οι FT εκφράζουν τέλος τη βεβαιότητά τους ότι ο Παπανδρέου θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό («πιθανότατα τον Νοέμβρη μετά τις περιφερειακές εκλογές όπου ενδέχεται το ΠΑΣΟΚ να σφυροκοπηθεί»).