Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Ένα «ηλιακό δέντρο» θα φωτίσει τη Θεσσαλονίκη


Μια εναλλακτική πρόταση για το φωτισμό δημόσιων χώρων

Ένα διαφορετικό «δένδρο» με «ρίζες» που βοηθούν στην ανάσχεση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης μέσω της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, θα κάνει την εμφάνισή του σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 75ης Διεθνούς Έκθεσης που ανοίγει τις πύλες της στις 11 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής με τους λεπτεπίλεπτους ατσάλινους «μίσχους» του να καταλήγουν σε σφαιρικούς «καρπούς» που λαμποκοπούν στον ήλιο, κεντρίζει τα βλέμματα ενώ η εικόνα του παραπέμπει σε ζωντανό φυτικό οργανισμό. Το δειλινό οι «καρποί» παίρνουν ζωή και φωτίζονται, μετατρέποντας το «δέντρο» σε πηγή φωτός.

Το «ηλιακό δένδρο» είναι φιλικό προς το περιβάλλον και είναι ένα φωτιστικό εξωτερικού χώρου που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Μετά την παρθενική του εμφάνιση, τον Οκτώβριο του 2007 στη Βιέννη, έξω από το Μουσείο Σύγχρονης και Εφαρμοσμένης Τέχνης και έχοντας ταξιδέψει σε Μιλάνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι και Νέα Υόρκη, το «ηλιακό δένδρο» θα παρουσιαστεί και στην Ελλάδα ως πρόταση για φωτισμό δημόσιων χώρων.