Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Γιούνκερ: «Παίζει με τη φωτιά η Σλοβακία με το όχι στην Ελλάδα»

Έντονα επικριτικός απέναντι στη Σλοβακία εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την άρνησή της να βοηθήσει την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του στην μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η Σλοβακία παίζει με τη φωτιά».

Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στη νέα σλοβακική κυβέρνηση, επισημαίνει ότι ως νεότερο μέλος της ευρωζώνης, η Σλοβακία θα πρέπει να μάθει πως η νομισματική ένωση λειτουργεί μόνο συλλογικά και αλληλέγγυα. 

Δεν επιτρέπται η απόκλιση κανενός από την αλληλεγγύη, επισημαίνει, ενώ ανακοινώνει πως ο ίδιος θα θέσει το «όχι» της Σλοβακίας στην επόμενη συνάντηση των χωρών της Ευρωζώνης για να συζητηθεί εκεί «πολύ ενεργητικά».

«Η Ελλάδα ανταποκρίνεται πλήρως»

Ο κ.Γιούνγκερ δηλώνει ότι είναι απαράδεκτο η σλοβακική Βουλή να αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση που είχε ληφθεί ομόφωνα για την βοήθεια προς την Ελλάδα, πριν από μήνες, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, κάτι που, όπως σημειώνει, εάν δεν είχε αποφασιστεί θα είχε οδηγήσει σε μεγάλες αναταράξεις για το Ευρώ.

Ο κ. Γιούνγκερ διευκρινίζει ακόμη ότι η παροχή δανείων προς την Ελλάδα συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις για μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, όπως ο ίδιος τονίζει, «η Ελλάδα εκπληρώνει πλήρως μέχρι στιγμής».

Το παράδειγμα της Σλοβακίας

Τονίζοντας πως σήμερα η Σλοβακία δεν επιτρέπεται να τιμωρεί τον ελληνικό λαό για σφάλματα των πολιτικών του, ο Πρόεδρος της Ομάδας του Ευρώ υπενθυμίζει ένα ανάλογο παράδειγμα στη διάρκεια της προεδρίας του Λουξεμβούργου στην Ευρωπαική Ενωση το 1997. Τότε, όπως αναφέρει ο κ. Γιούνκερ, υπήρχε μεγάλη αντίσταση ως προς το εάν θα δινόταν στη Σλοβακία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης σλοβακικής κυβέρνησης Μετσιάρ και ο ίδιος κατόρθωσε να αναγνωριστεί η Σλοβακία ως υποψήφια χώρα, θεωρώντας πως δεν επιτρεπόταν να τιμωρηθεί ο σλοβακικός λαός για τους πολιτικούς του. 
ΤΑ ΝΕΑ