Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Στη Μίλαν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος !!! Από το Πεταλίδι στο…Μιλάνο !

Από το Πεταλίδι στο…Μιλάνο

Η ιστορία του Σωκράτη Παπασταθόπουλου μοιάζει με ένα ακόμα ποδοσφαιρικό παραμύθι. Το gazzetta.gr παρουσιάζει την καριέρα του Έλληνα αμυντικού που θα φοράει πλέον τη φανέλα της Μίλαν



Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου του 1988 στην Καλαμάτα. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στον Αίαντα Καλαματας και έπειτα στην ομάδα του Απόλλωνα Πεταλιδίου.


Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2005 όταν ο 17χρονος τότε Σωκράτης είδε τα παιδικά του όνειρα να πραγματοποιούνται. Ο υπεύθυνος Ακαδημιών της ΑΕΚ εκείνη την σεζόν, Τόνι Σαβέφκσι διέκρινε το σπάνιο ταλέντο του κεντρικού αμυντικού του Απόλλωνα Πεταλιδίου και εισηγήθηκε την απόκτησή του έναντι του ποσού των 30.000 ευρώ.


Η πρώτη ευκαιρία για τον πιτσιρικά δεν άργησε να δοθεί από τον τότε προπονητή της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος. Στις 26 Οκτωβρίου του 2005 ο Παπασταθόπουλος έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με την «Ένωση», σε ένα ματς για το Κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα, στο οποίο η ΑΕΚ κέρδισε με σκορ 3-0. Παρόλα αυτά ο νεαρός αμυντικός δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό στο πρωτάθλημα της σεζόν 2005-06.


Στο τέλος του α γύρου εκείνης της περιόδου ο Φερνάντο Σάντος πήρε την απόφαση να τον παραχωρήσει δανεικό για ένα εξάμηνο στη Νίκη Βόλου, ομάδα της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας, προκειμένου να αποκομίσει εμπειρίες. Πράγματι με την ομάδα του Βόλου, ο Παπασταθόπουλος αγωνίστηκε σε 15 ματς για να πάρει το καλοκαίρι το δρόμο της επιστροφής.


Την επόμενη σεζόν παρότι βρήκε μπροστά του έμπειρους αμυντικούς όπως τους Μπρούνο Τσιρίλο, Τραϊανό Δέλλα, Ζεράλδο Άλβες και Βαγγέλη Μόρα, ο Παπασταθόπουλος αγωνίστηκε σε 14 ματς πρωταθλήματος, ωστόσο το όνομά του άρχισε να γίνεται γνωστό στην Ευρώπη από τις συμμετοχές του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σε τρεις αγώνες της φάσης των ομίλων έπαιξε, ανάμεσα στους οποίους και η νίκη επί της Μίλαν στο ΟΑΚΑ με 1-0.


Τη σεζόν 2007-08 ο Παπασταθόπουλος ήταν βασικός και σχεδόν αναντικατάστατος στην ΑΕΚ του Σέρα Φερέρ. Ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός είχε 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα πετυχαίνοντας μάλιστα, το παρθενικό και μοναδικό του γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα με την φανέλα της «Ένωσης».


Το καλοκαίρι του 2008 σε ηλικία 19 ετών το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν πολύ μικρό για να τον κρατήσει. Η Τζένοα διέκρινε το πλούσιο ταλέντο του και δεν σκέφτηκε καν να βγάλει 3,7 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τα δικαιώματά του από την ΑΕΚ. Στην ομάδα της Γένοβας ο Σωκράτης από την πρώτη του σεζόν βρισκόταν στις βασικές επιλογές του Τζιαν Πιέρο Γκασπερινί. Οι 21 αγώνες και τα 2 γκολ που πέτυχε την περίοδο 2007/08 άφησαν τις καλύτερες υποσχέσεις για το μέλλον. Την περυσινή σεζόν ήρθε η καθιέρωση καθώς αγωνίστηκε σε 30 ματς έχοντας πια κερδίσει τη φανέλα βασικού.


Παράλληλα, οι εμφανίσεις του με την Εθνική Ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής και ιδιαίτερα το μαρκάρισμά του πάνω στο Λιονέλ Μέσι, τράβηξαν το βλέμμα των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων μεταξύ των οποίων οι Ίντερ, Λάτσιο και Νάπολι. Τελικά η Μίλαν φάνηκε ότι τον ήθελε περισσότερο αφού δεν σκέφτηκε καν τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ που χρειάστηκαν για να τον εντάξει στο δυναμικό της.