Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

Ιστορική επίσκεψη Παπανδρέου στο Ισραήλ

Με τον κύπριο πρόεδρο συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός πριν 
ταξιδέψει για το Ισραήλ.Ιστορική επίσκεψη στο Ισραήλ σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί από σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός προερχόμενος από την Κύπρο.

Ο Γ. Παπανδρέου συναντάται με την ισραηλινή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ενώ αύριο κατευθύνεται στα Παλαιστινιακά Εδάφη για συνομιλίες με τον Μαχμούντ Αμπάς.

Η επίσκεψη είναι η πρώτη που πραγματοποιεί πρωθυπουργός της Ελλάδας από την αναγνώριση του Ισραήλ μέχρι και σήμερα και ο τοπικός Τύπος προσδίδει σε αυτήν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Στα θέματα, τα οποία θα συζητηθούν, περιλαμβάνονται η κατάσταση στη Γάζα και η εξεύρεση μιας οριστικής και βιώσιμης λύσης στο ανθρωπιστικό πρόβλημα, το Παλαιστινιακό, οι προοπτικές που δημιουργούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις και η πιθανότητα για απευθείας διάλογο μεταξύ των δυο πλευρών, η κατάσταση στο Λίβανο και το γενικότερο κλίμα στη Μέση Ανατολή.

Οι επαφές του κ. Παπανδρέου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, λόγω και της πρόσφατης διπλωματικής σύγκρουσης Αγκυρας-Τελ Αβίβ εξαιτίας της αιματηρής ισραηλινής επέμβασης στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ό,τι αφορά τα διμερή, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Αθήνα επιχειρεί σαφώς να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή.

Η αναβάθμιση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ και ένας πιο ενεργός ρόλος από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο ανάληψης πρωτοβουλιών για το Παλαιστινιακό, με συνδυασμένες προσπάθειες και μέσα από διεθνή φόρα, είναι κάτι στο οποίο αναμένεται να δοθεί βαρύτητα από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής συμμετέχουν στην αποστολή, η οποία θα γίνει δεκτή το απόγευμα από τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το ναό της Αναστάσεως στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον προκαθήμενο της Σιωνίτιδας Εκκλησίας, Πατριάρχη Θεόφιλο ΙΙΙ.

Το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση με ελληνικής καταγωγής Ισραηλινούς πολίτες, επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος.

Αύριο, ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος και θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος και θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του, ενώ θα κλείσει τον κύκλο των επαφών του στο Ισραήλ, συναντώντας τον υπουργό των Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, καθώς και την αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.

Στα Παλαιστινιακά Εδάφη και συγκεκριμένα στη Ραμάλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει απόδοση τιμών στο Μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ και συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ. Αμέσως μετά θα παρατεθεί στον πρωθυπουργό επίσημο δείπνο από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο κτίριο της Μουκάταα.Συνάντηση με Χριστόφια στην Κύπρο

Με τον Κύπριο πρόεδρο συναντήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου σήμερα το πρωί στη Λευκωσία, απευθύνοντας μήνυμα στην Αγκυρα και την τουρκοκυπριακή πλευρά να εξετάσουν σοβαρά τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Δ. Χριστόφιας για το Κυπριακό.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «ο Κύπριος πρόεδρος με το πακέτο των προτάσεών του, βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού».

Διαβεβαίωσε ότι το Κυπριακό αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. «Η λύση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», υπογράμμισε.

Επίσης, επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να επανενώνει την Κύπρο, να τερματίσει την τουρκική κατοχή και να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι στις συνομιλίες του με τον έλληνα πρωθυπουργό αποφασίστηκε ο συντονισμός σε διπλωματικό επίπεδο Αθηνών-Λευκωσίας για την προώθηση των προτάσεων που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
ΤΑ ΝΕΣ