Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Προς ομαλοποίηση η διαδικασία της απογραφής


Αποκαθίσταται σταδιακά η λειτουργία του συστήματος για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο έκανε πρεμιέρα σήμερα το πρωί με σημαντικά τεχνικά προβλήματα. Στις 23 Ιουλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, αν και μετά από τις σημερινές δυσκολίες ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης στις προθεσμίες υποβολής.
Σύμφωνα με τους διαχειριστές του κόμβου μέχρι και λίγο πριν τις 4.30 το απόγευμα είχαν εισαχθεί με επιτυχία τα στοιχεία 97.500 δημοσίων υπαλλήλων. Η εικόνα φαίνεται να έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το πρωί, όταν μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο Δημόσιο δήλωναν αδυναμία εισόδου στην εφαρμογή καταχώρισης, γεγονός που υποχρέωσε τους διαχειριστές να εκδώσουν ανακοίνωση με την οποία ζητούσαν να προχωρήσουν στη διαδικασία απογραφής μόνο οι υπάλληλοι των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 1.
Αναλυτικά, η επίσημη ανακοίνωση:

Σήμερα εμφανίστηκε πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη προσέλευση στην εφαρμογή της απογραφής (200.000 ταυτόχρονοι χρήστες) και έχουν παρουσιαστεί προβλήματα απόκρισης και καθυστερήσεις. Καταρχήν θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμά μας. Για την αντιμετώπιση των προβλήματων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων παρακαλεί σήμερα να απογράφονται μόνο οι απογραφόμενοι των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 1. Σας καλούμε να μην ανησυχείτε για την απογραφή σας. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων όσων έχουν υποχρέωση να απογραφούν. Ζητούμε συγνώμη για την ταλαιπωρία όσων αντιμετώπισαν πρόβλημα.
Σημειώνεται ότι μόλις τις προηγούμενες ημέρες καταρτίστηκε το έντυπο απογραφής έπειτα και από την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Επίσης η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη της να μην συμπληρώσουν και να μην υποβάλλουν το δελτίο απογραφής δημοσίων υπαλλήλων.
Η ΕΔΕ αιτιολογεί την απόφασή της με το σκεπτικό ότι η υπουργική απόφαση για την απογραφή καταλαμβάνει μόνο το προσωπικό του Δημοσίου και όχι τους φορείς των λειτουργιών του κράτους, όπως οι δικαστικοί λειτουργοί.
Επίσης, υποστηρίζει ότι η απογραφή δεν αφορά την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία άρα ούτε τους δικαστές, ενώ εκφράζει και ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό της απογραφής.
"Δεν αρνούμαστε να απογραφούμε αλλά να απογραφούμε γι΄αυτό που είμαστε" δήλωσε σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Σκάι ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου, ενώ σε άλλες του δηλώσεις σήμερα το πρωί στο Mega,  προέτρεψε τα μέλη της ΕΔΕ να μην  απογραφούν έως ότου προστεθεί στην ειδική φόρμα η ένδειξη "κρατικοί λειτουργοί".
Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική εγκύκλιο της κυβέρνησης αναφέρεται πως στην υπογραφή υποχρεούται να συμμετέχουν "οι δικαστικοί λειτουργοί και το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Ελεγκτικού Συνεδρίου".
Σήμερα οι υπάλληλοι θα καταγράφουν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα apografi.gov.gr έχοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως εκκαθαριστικό μισθοδοσίας , απ΄όπου θα αναγράψουν τον αριθμό μητρώου του, εκκαθαριστικό φορολογίας, με το ΑΦΜ από το 2002 και μετά όπου πρέπει να αναγράψουν το ΑΦΜ και το επίθετό τους, όπως ακριβώς είναι γραμμένο στο εκκαθαριστικό, καθώς και τον αριθμό φορολογικής δήλωσης με το έτος του εκκαθαριστικού.
Επιπλέον θα πρέπει να δώσουν τον αριθμό ΑΜΚΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι υπάλληλοι μπορούν να τηλεφωνούν στον αριθμό τηλεφωνικής εξυπηρέτησης 1500 ή να απευθύνονται στις ομάδες υποστήριξης της απογραφής που κάθε υπηρεσία πρέπει να έχει δημιουργήσει.
Οι υπάλληλοι που απουσιάζουν μπορούν να απογραφούν με δική τους ευθύνη από τον δικό τους υπολογιστή.
Τα δεδομένα συγκεντρώνονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει και με τους ασφαλιστικούς φορείς, για λόγους αξιοπιστίας της ταυτοποίησης.
Κατά την διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων, αποδίδεται μοναδικός Ενιαίος Κωδικός Μισθοδοσίας Δημοσίου (Ε.Κ.Μ.ΔΗ.) σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, του οποίου τα στοιχεία έχουν διασταυρωθεί.
Σε κάθε πρόσωπο που προσλαμβάνεται ή διορίζεται από οποιονδήποτε φορέα Δημοσίου χορηγείται στο εξής Ε.Κ.Μ.ΔΗ.
Παράλληλα προβλέπεται η σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής/Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Αποστολή της Ε.Α.Π. είναι η πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών, προσθέτων αμοιβών, , αποζημιώσεων του προσωπικού του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των φυσικών προσώπων, που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου.
Μετά τις ημερομηνίες έναρξης καταβολής αποδοχών και λοιπών αμοιβών από την Ε.Α.Π., απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταβολή με διαφορετικό τρόπο των πάσης φύσεως αποδοχών και λοιπών αμοιβών του προσωπικού.
Όλοι οι φορείς, των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό, είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν τις πάσης φύσεως αμοιβές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ε.Α.Π. μέχρι την 31η Αυγούστου 2010 (για Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. μεχρι 31 Δεκεμβρίου 2010).
Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες για τη απογραφή 
www.enet.gr/ 
pelasgia