Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Δεν είδα τίποτα, δεν γνωρίζω τίποτα


Ως... «συνταξιούχος βουλευτής» που διαμένει σε ένα ταπεινό διαμέρισμα 80 τ.μ. εμφανίστηκε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ο πρώην υπουργός Μεταφορών κ. Μ. Λιάπης.

Αποποιούμενος κάθε προσωπική ευθύνη για τις συμβάσεις που υπεγράφησαν επί υπουργίας του με τη γερμανική εταιρεία, ο κ. Λιάπης- «με διάθεση υπεκφυγής και πλήρουςαποστασιοποίησης» , όπως σχολίαζαν βουλευτέςαπαντούσε σχεδόν στερεότυπα: «Ο υπουργός δεν υπογράφει. Αυτά τα κάνουν οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Κι εγώ εμπιστεύθηκα τις διοικήσεις μου, εμπιστεύτηκα τις νομικές υπηρεσίες των οργανισμών, εμπιστεύτηκα τις τεχνικές υπηρεσίες, εμπιστεύθηκα, κυρίες και κύριοι, την έννομη τάξη της πατρίδας μας, εμπιστεύθηκα τους ελέγχους της διοίκησης» .

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν οι απαντήσεις που έδωσε και στα ερωτήματα βουλευτών- όχι της ΝΔ, οι οποίοι περιορίστηκαν σε ρόλο... ακροατών- για τις συμβάσεις της Siemens με τον ΟΣΕ και τον Προαστιακό. «Το κράτος έχει συνέχεια κι εγώ συνέχισα το έργο του προκατόχου μου με όραμα τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων. Με ενδιέφερε οι συνεργάτες μου να είναι άξιοι και έντιμοι. Κοίταγα μόνο μπροστά. Γι΄ αυτό και κράτησα σε πολύ υψηλές θέσεις ανθρώπους που δεν ανήκαν στην παράταξή μου».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον πρώην «ισχυρό άνδρα» της Siemens στην Ελλάδα κ. Μ. Χριστοφοράκο , τις απέδωσε σε «φιλικές συναναστροφές που είχαν τα παιδιά μας», ενώ για το κοινό ταξίδι που έκαναν το 2006 στη Γερμανία υποστήριξε ότι ήταν «τυχαίο» και ότι ο ίδιος πλήρωσε τα εισιτήριά του. Συμπλήρωσε ότι γνωρίστηκε μαζί του το 2004 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και όχι το 2001, όπως αναφέρεται στα ημερολόγια της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου κυρίας Αικατερίνης Τσακάλου, υποστηρίζοντας ότι οι καταγραφές της τελευταίας αφορούν συνεπώνυμό του δικηγόρο που είναι «ο καλύτερος στα θέματα διαζυγίων» και είχε παράσχει νομικές συμβουλές και στον Ανδρέα Παπανδρέου. Χαρακτήρισε εξάλλου «αβάσιμα» τα όσα λέγονται για την περιουσιακή του κατάσταση, δηλώνοντας ότι τα τελευταία επτά χρόνια που είναι διαζευγμένος διαμένει σε διαμέρισμα 80 τ.μ.

Μετά την κατάθεση του κ. Λιάπη η Εξεταστική διέκοψε τις εργασίες της, τις οποίες θα επαναλάβει το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Ο κ. Βαλυράκης γνωστοποίησε ότι ανετέθη στον εφέτη κ. Γ. Χριστοδούλου η προεργασία του επικείμενου ταξιδιού αντιπροσωπείας της Εξεταστικής στη Γερμανία για να εξετάσουν πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας, και μεταξύ αυτών τον κ. Χριστοφοράκο. Στόχος της Επιτροπής είναι να πιεστεί η Siemens ώστε να αποδεσμεύσει τα στελέχη της να δώσουν κατάθεση στις ελληνικές Αρχές κατ΄ εφαρμογή του «νόμου Καστανίδη» που προβλέπει ευνοϊκή μεταχείριση για όσους συμβάλλουν στο έργο των ανακριτικών υπηρεσιών. 
tovima