Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Γ.Παπανδρέου: «Καταφέραμε το ακατόρθωτο»

Στους εννέα μήνες που πέρασαν, επετεύχθη το ακατόρθωτο, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι σε αυτό το διάστημα η χώρα κατάφερε να αποφύγει την πτώχευση, αλλά και να αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι και πάλι μια άξια χώρα.
"Είμαι, πολύ πιο αισιόδοξος και σίγουρος ότι σύντομα η Ελλάδα θα είναι μια χώρα πολύ πιο δίκαιη, ευνομούμενη, πιο χαρούμενη και οι πολίτες της θα είναι πιο ευτυχισμένοι" δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά το κλείσιμο των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης.
Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στην ελληνική της διάσταση, καθώς και στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του, είπε πως "αν αφήναμε να εξελιχθεί η κρίση, σήμερα θα μας είχε οδηγήσει στην χρεοκοπία και σε ένα βαθύ και μακροχρόνιο μαρασμό".
"Ήταν,η μεγαλύτερη κρίση της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες" πρόσθεσε.
Ακόμη ανέφερε, ότι τόσο η διεθνής, όσο και η ελληνική κρίση είχαν ορισμένα κοινά συμπτώματα, τα οποία εκδηλώθηκαν με κρίση στις κατεστημένες νοοτροπίες, στις αντιλήψεις και πρακτικές, ενίσχυσαν τη διαφθορά και την ατιμωρησία και ανέχθηκαν την κοινωνική και οικονομική αδικία.
Επικράτησε, όπως είπε, ο νόμος του ισχυρού και όχι η ισχύς του νόμου.
Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ, λέγοντας πως τα τελευταία έξι χρόνια μια συντηρητικής διακυβέρνησης, η οποία επένδυσε στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας για να υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και μικροκομματικές επιλογές, έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της φτώχειας.
"Αυτό που συναντήσαμε, δεν είχε προηγούμενο. Η χώρα ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης και της κατάρρευσης και η αξιοπιστία της ήταν ανύπαρκτη". "
Δεν διστάσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και δώσαμε τις μάχες παντού για να στήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της. Και να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα άξια, μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της και να διορθώσει τα λάθη της. Και αυτό, όπως είπε, το πετύχαμε όλοι μαζί, κυβέρνηση και Έλληνες πολίτες".
Ακόμη ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι με τη λήψη αυτού του δανείου η χώρα έχει σύμμαχο το χρόνο για να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και να κάνει όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα δεν λύθηκαν όλα και ότι αυτό που έγινε είναι μια καλή αρχή. Ένας από τους σημαντικούς στόχους της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι η αλλαγή προτύπου της χώρας, το οποίο θα συνδέει τη λέξη αξία με τη λέξη Ελλάδα, η οποία δεν θα σημαίνει διαφθορά, αλλά πλήρη διαφάνεια.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε και από το βήμα του Συμποσίου της Σύμης την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών, τονίζοντας ότι αυτή εκφράζει την κοινή βούληση να ξεπεράσουμε μαζί την κρίση και να γίνουν πραγματικότητα οι αλλαγές που χρειάζονται, να αφήσουμε μια και καλή πίσω μας τα φαινόμενα παρακμής, τα οποία ζήσαμε πρόσφατα. 
enet.gr