Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Τουρισμός και περιφερειακή ανάπτυξη

Διάβασα πρόσφατα ένα δημοσίευμα όπου η συντάκτης του έκανε διαπίστωση ότι σε μια προεκλογική ουσιαστικά περίοδο , πολλοί ψάχνουν τον μελλοντικό τους ρόλο στο γίγνεσθαι του Καλλικράτη ακροβατώντας και πειραματιζόμενοι σε σχήματα αλλότρια και αμφίβολης μετεκλογικής επιτυχίας αλλά ελάχιστα έως καθόλου δεν ακούγεται προβληματισμός για τα.....μελλούμενα του Καλλικράτη.
Αυτά της λειτουργίας, της οικονομικής στήριξης και βεβαίως των τοπικών προβλημάτων σε επίπεδο περιφέρειας.
Και δεν ακούγεται..φυσικά ούτε κουβέντα για τα βασικά προβλήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τις κοινωνίες που θα κληθούν να ψηφίσουν αιρετούς στην περιφέρεια.
Αιρετούς, που θα πρέπει με καθαρό λόγο, με διαφάνεια προσωπική και των συνεργατών τους, με διάφανες διαδικασίες και προγραμματικές συγκλήσεις πάνω απ το τραπέζι αλλά κυρίως –μετά τις εκλογές-μέσα από συντονισμένες ενέργειες, δράσεις και αποφασιστικές κινήσεις , να κερδίσουν χρόνο και να τον προσμετρήσουν όχι σε αμυντικές τακτικές για το μέλλον της περιφέρειας αλλά με θάρρος και αποφασιστικότητα να προγραμματίσουν, να υλοποιήσουν και να κάνουν έτσι στην πράξη και την συνοχή και την αναπτυξιακή προοπτική αλλά και να ανατρέψουν με δεσμεύσεις προγραμματικές , ενδοπεριφερειακές και ενδονησιωτικές και αυτή ακόμα την ελλοχεύουσα κάθε τόσο δαμόκλειο σπάθη της συρρίκνωσης ή της διάλυσης, την οποία αρκετοί επικαλούνται αναθέτοντας στους εαυτούς τους ρόλους μεσσία...
Στο επίκεντρο βέβαια αυτής της περιόδου που περνάμε, εκτός από τα μύρια όσα προβλήματα της οικονομίας μας, κυρίαρχο ρόλο έχει ο τουρισμός. Με τα συν και τα πλην του, με τα νορμάλ και ανορθόδοξα που ζούμε την φετινή χρονιά.
Αυτός όμως ο τουρισμός που θα πρέπει να επανασχεδιαστεί, να διαμορφωθεί και να αποτελέσει όχι την… βαριά βιομηχανία( πόσο αδόκιμη έκφραση κι αυτή!!!) αλλά την βασική οικονομική ενασχόληση των κατοίκων της περιφέρειας Ιονίων νήσων.
Τα χαρίσματα της φύσης, των ανθρώπων και της κουλτούρας μας, συνηγορούν σ ένα τέτοιο προσοδοφόρο προσανατολισμό , με αειφορία , βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος.
Με την αναμόρφωση και του πλαισίου και του τρόπου προβολής του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος, η περιφέρειά μας θα μπορούσε να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να προστατέψει και να αναδείξει το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον που ζούμε και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει ο τουρισμός την σημαντικότερη πηγή εσόδων για τους Ιόνιους πολίτες.
Όμως όπως ανέφερε κι ένας φίλος από την Ζάκυνθο που πολλά γνωρίζει περί τον τουρισμό, τι να την κάνουμε την προβολή ΄΄ καλή είναι , απαραίτητη και ευπρόσδεκτη΄΄ , έτσι μόνη και ξεκομμένη αν δεν έχουν γίνει απαραίτητα τα βασικά έργα υποδομών.
Υποδομές σε ενδοπεριφερειακή συγκοινωνία με πλωτά και εναέρια μέσα για την υλοποίηση προγραμμάτων island hopping, υποδομές σε οδικούς άξονες βορρά-νότου σε όλα τα νησιά, υλοποίηση του νησιωτικού κεκτημένου και του νησιωτικού ισοδύναμου( μείωση κόστους μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων) και για τα δικά μας νησιά, σύμπλεγμα μαρινών σε κάθε νησί και αλιευτικά καταφύγια ή τουριστικά αγκυροβόλια σε όλα τα νησιά μας, αξιόπιστα λιμάνια στο βορρά και το νότο κάθε νομού, οριστική επίλυση του προβλήματος της ύδρευση, των σκουπιδιών και των αποχετεύσεων σε όλα τα νησιά μας, διάχυση του Ιόνιου πανεπιστημίου σε κάθε νησιωτικό μας σύμπλεγμα, διδαχή της ιστορίας του τόπου μας σε όλα τα σχολεία, ανάδειξη και γνώση των δημιουργών του πνεύματος, της ποίησης, της μουσικής , της ζωγραφικής και της πρωτοπορίας του δικού μας γεωγραφικού χώρου, την ανάδειξη της πρώτης Ελληνικής βουλής που λειτούργησε στην Ιόνιο περιφέρεια, την διασπορά των διοικητικών υπηρεσιών της περιφέρειας σε κάθε νομό και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση , χωροταξικό σχεδιασμό ωχλουσών χρήσεων ώστε να μη συμπίπτουν οι ζώνες μεταποίησης με αυτές του τουρισμού, δημιουργία οδικού χάρτη μοναστηριών, εκκλησιών και μονοπατιών για άλλες μορφές τουρισμού, ανάδειξη του συμπλέγματος των κάστρων μας και των υψηλού επιπέδου ακτών μας, προβολή και προσφορά των παραδοσιακών μας γεύσεων και των τοπικών μας προϊόντων, ανάδειξη της καθημερινότητας των κατοίκων μας, της ευγένειας, του πολιτισμού και της ανοιχτόκαρδης χιουμοριστικής του διάθεσης. Όλα αυτά που συνθέτουν αυτή την ίδια την φιλοσοφία της Ιονίου περιφέρειας στην πράξη κι όχι την συνοχή λόγω ΕΣΠΑ κλπ,κλπ..
Και τότε, μόνο τότε , μαζί με τα διαπεριφερειακά προγράμματα τις διανησιωτικές και τις διακοινοτικές ευκαιρίες και συμμαχίες θα προσδώσουμε στην Π.Ι.Ν .την οντότητά της, αυτή που της άξιζε και της αξίζει, την πρωτοπορία, την καταξίωσή της και την διαιώνιση της ύπαρξής της.
Για να μη δικαιωθούν οι προβληματισμοί για ηγεμόνες και ηγεμονίες ή ακόμα και οι ρήσεις για τον δήθεν πρώτο και τελευταίο περιφερειάρχη…
ΥΓ. Το κείμενο γράφεται για προβληματισμό και καταγραφή προτάσεων για την περιφερειακή ανάπτυξη και όχι για προβολή ή απάντηση στα όσα καλοδεχούμενα δημοσιεύματα. Η συμμετοχή για μένα σ ένα περιφερειακό ψηφοδέλτιο δεν αποτελεί αυτοσκοπό…Αυτοσκοπό αποτελεί η διαρκής προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιφερειακής μας ανάπτυξης, σ ένα τόπο που διαλέξαμε να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε.

*Παναγιώτης Σκληρός, γραμματέας περιφερειακής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Ιονίων Νήσων.
http://www.corfupress.com