Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Διόρθωση στο Ασφαλιστικό του Δημοσίου για τις μητέρες ανηλίκων

Τέσσερις τροποποιήσεις εισήγαγε το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου, το οποίο συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής. Σημαντικότερη είναι η ελάφρυνση της ρύθμισης για τις μητέρες ανηλίκων που επιβαρύνονται με 15 επιπλέον έτη υπηρεσίας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, θα μπορούν να αναγνωρίζουν ένα πλασματικό έτος για το πρώτο παιδί και δύο πλασματικά έτη για κάθε επιπλέον τέκνο.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου προχώρησε σε άλλες τέσσερις αλλαγές στο νομοσχέδιο, ενσωματώνοντας και την κρατική εγγύηση των συντάξεων, που είχε θεσπισθεί και με το νομοσχέδιο Λοβέρδου για το ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών:

-Πρόσθεσε διάταξη για τη θωράκιση της συνταξιοδοτικής προστασίας των βαριά πασχόντων.
-Για τους υπαλλήλους στην καθαριότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης εναρμόνισε το νομοσχέδιο με το ασφαλιστικό του υπουργείου Εργασίας θεσπίζοντας ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αντί του 60ου το 58ο έτος.
-Επίσης προστέθηκε ρύθμιση μεταβατικής περιόδου για τις άγαμες με ανήλικο.
-Στο συνταξιοδοτικό των ένστολων πρόσθεσε ρύθμιση για την προστασία των ώριμων δικαιωμάτων, την προσμέτρηση των ετών φοίτησης σε ΑΕΙ και την αναγνώριση της μάχιμης υπηρεσίας των 5 ετών σε όλους τους ένστολους. 
ΤΑ ΝΕΑ