Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Μέτωπο κατά της «καταστροφολογίας»

Αντεπίθεση κατά των σεναρίων περί χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ εξαπολύει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Βιέννη σε φόρουμ τραπεζιτών διεμήνυσε ότι ο ίδιος προσωπικά δεσμεύεται να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, ενώ ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνει ότι ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος θα εκπληρωθεί.
«Είμαι περήφανος για τα επιτεύγματα αυτής της πρώτης περιόδου. Πήραμε δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις», είπε ο Γ. Παπανδρέου στη Βιέννη και επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να εμμείνει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ακόμη κι αν πρόκειται να υπηρετήσει μόνο μία θητεία ως πρωθυπουργός.
Οι δηλώσεις του έγιναν δεκτές με επευφημίες από το ακροατήριό του, που αποτελούνταν από τραπεζικά στελέχη. Ενδεικτική του κλίματος ήταν η αντίδραση του ισχυρού άνδρα της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν που εξέφρασε, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, την εμπιστοσύνη του προς τις προσπάθειες της Αθήνας. «Μετά τις προσωπικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, είμαι βέβαιος ότι οι μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγει από την κρίση», είπε ο κ. Άκερμαν.

«Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει»
Εξ ίσου κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του εφημερίδα Der Standard της Αυστρίας, απαντώντας καυστικά σε όσους διακινούν σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας από τις ΗΠΑ: «Τους καλωσορίζω θερμά στην Ελλάδα για να κάνουν από την ευρωπαϊκή πλευρά του Ατλαντικού τις εκτιμήσεις τους», είπε ο Γ. Παπανδρέου και κάλεσε παράλληλα τις χώρες της Ευρώπης να μην προβούν σε εξοντωτικές περικοπές, αλλά να επενδύσουν στην ανάπτυξη, να θεσπίσουν φόρους χρηματοοικονομικών συναλλαγών και να προχωρήσουν στην έκδοση ευρωομολόγου.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει προϊόντα για εξειδικευμένες αγορές -μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό, στη γεωργία, στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- αλλά και με το μεγάλο αριθμό άριστα εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού.

Σημείωσε δε, την ανάγκη πέρα από τις περικοπές στο Δημόσιο να εξεταστούν οι δυνατότητες επενδύσεων από την Ευρώπη και να αναδειχθεί ο φυσικός πλούτος. Ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την άποψη πως μέσα στους προηγούμενους μήνες υπήρξε πληθώρα δυσκολιών, αλλά η περίοδος των αποφάσεων για τη λήψη των σκληρών μέτρων λιτότητας ήταν η πιο δύσκολη. «Ορισμένες φορές απαιτείται η λήψη δύσκολων αποφάσεων» είπε χαρακτηριστικά..
Οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν
Να διασκεδάσει τη φημολογία των τελευταίων ημερών επιχείρησε και ο υπουργός Οικονομικών, που επεσήμανε ότι το έλλειμμα στους πρώτους πέντε μήνες του 2010 μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί. «Κασσάνδρες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. «Από τις πράξεις μας θα εξαρτηθεί αν οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν», τόνισε.
ΤΑ ΝΕΑ