Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

«Αναδιάρθρωση χρέους, η μόνη λύση για Ελλάδα!»Η πιο γνωστή «Κασσάνδρα» των αγορών, ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, «ξαναχτυπά». Και με άρθρο του στους Financial Times διατείνεται πως η μόνη ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση του χρονίζοντος οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας είναι η «τακτική, ομαλή και πλήρως ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της». Τονίζοντας πως μόνο έτσι θα αποφευχθεί «επισήμως» η πτώχευση της χώρας, καίτοι η ουσιαστική της χρεοκοπία έχει συντελεστεί εδώ και καιρό!

Ο κύριος Ρουμπινί εκτιμά πως ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ «απλώς καθυστερεί την αναπόφευκτη χρεοκοπία και δημιουργεί κινδύνους να μην είναι ελεγχόμενη όταν αυτή τελικά συμβεί», καταγγέλει δε τις πρακτικές που
ακολουθούν οι «ειδικοί» του ΔΝΤ και της Ένωσης με τον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης στη υιοθέτηση μέτρων ακραίας λιτότητας πως αντί να επιλύσουν το πρόβλημα παρατείνουν την ύφεση στην Ελλάδα και ουσιαστικά συσσωρεύουν και μεταθέτουν χρονικά τη «φούσκα» του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά στο άρθρο του στους FT η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίσει πως «η Ελλάδα δεν υποφέρει μόνο από μία κρίση ρευστότητας, αλλά αντιμετωπίζει μία κρίση αδυναμίας εξόφλησης χρεών. Μια κρίση που επιτείνεται από την συνεχή υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης και καθιστά ολοένα και δυσκολότερη την ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεών της».

 Ο νομπελίστας οικονομολόγος τονίζει ότι οι διεθνείς οργανισμοί θα έπρεπε να είχαν παραδειγματιστεί από την αποτυχία της συγκεκριμένης «συνταγής» στην περίπτωση της Αργεντινής, κάτι όμως που δεν έγινε και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε επανάληψη αυτής της «τραγωδίας» και στην περίπτωση της Ελλάδας .
protothema.gr