Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Η πολυκατοικία της Δεξιάς

Οι ομάδες και οι «ελεύθεροι σκοπευτές» μέσα και έξω από τη Ν.Δ.   
Επτά ομάδες συγκρούονται στην πολυκατοικία της Δεξιάς και το Συνέδριο της Ν.Δ. καλείται να αποδείξει ότι, παρά τους κλυδωνισμούς, το κόμμα που ίδρυσε πριν από 36 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραμένει πανίσχυρος ιδιοκτήτης, ανεξάρτητα από τις αποσκιρτήσεις ή τις διαγραφές στελεχών.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΙ
Δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος κινούνται στην πραγματικότητα δύο ομάδες στελεχών. Στον πρώτο κύκλο βρίσκονται οι άμεσοι συνεργάτες και σύμβουλοι του Αντ. Σαμαρά, αρκετοί από τους οποίους τον ακολουθούν από τα χρόνια της Πολιτικής Ανοιξης. Πρόκειται για τους κ.κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, Χρ. Λαζαρίδη, Δημ. Σταμάτη, Θ. Βάρδα, Δ. Σταμενίτη, Π. Μπαλτάκο, Γ. Μουρούτη και Δ. Καραχάλιο, οι οποίοι θεωρούνται πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του νέου προέδρου. Στη δεύτερη ομάδα βρίσκονται τα κοινοβουλευτικά στελέχη που έδωσαν μάχη για την επικράτηση του κ. Σαμαρά στις κάλπες του περασμένου Νοεμβρίου και συγκροτούν το νέο σύστημα εξουσίας στη Ν.Δ. (Π. Παναγιωτόπουλος, Κων. Μαρκόπουλος, Μ. Χαρακόπουλος, Κωνστ. Γκιουλέκας, Β. Μιχαλολιάκος, Κων. Τζαβάρας κ.ά.). Κατά βάση κινούνται στον χώρο της λαϊκής- πατριωτικής Δεξιάς, αλλά δεν λείπουν και στελέχη με προσανατολισμό στον «μεσαίο χώρο» (όπως ο Μ. Χαρακόπουλος) και την ελεύθερη αγορά (όπως ο Θ. Βάρδας).

ΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΙ
Η «φρουρά» του Κων. Καραμανλή είναι προφανές ότι διεκδικούν τον δικό τους αυτόνομο χώρο εντός της Ν.Δ., έστω κι αν η νέα ηγεσία επιθυμεί να παραμείνουν στα μετόπισθεν. Οι κ.κ. Δημ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος, Ευρ. Στυλιανίδης, Ευάγγ. Αντώναρος και Ι. Ανδριανός είναι βασικά μέλη της συγκεκριμένης ομάδας, αλλά το μέλλον της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις αποφάσεις που θα πάρει για το δικό του μέλλον ο πρώην πρωθυπουργός.

ΟΙ ΝΕΟ-ΒΑΡΟΝΟΙ
Στην κατηγορία εντάσσονται στελέχη με ειδικό κομματικό βάρος, όπως οι κ.κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος, αλλά και προβεβλημένοι γόνοι ιστορικών στελεχών, όπως ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης. Ολοι στήριξαν την κ. Μπακογιάννη και σήμερα, σχεδόν περιθωριοποιημένοι από τη νέα ηγεσία, αναζητούν ρόλο.

Η ΛΑΪΚΗ ΔΕΞΙΑ
Πρόκειται για ειδική κατηγορία που δεν κινείται αυτόνομα ή συγκροτημένα, αλλά επιχειρεί να εκπέμψει ένα διακριτό σήμα και να επηρεάσει τον προσανατολισμό της Ν.Δ. Επίσης διατηρεί διαύλους και με τον Γ. Καρατζαφέρη. Από τα μέλη της, άλλα έχουν χαράξει προσωπική στρατηγική (Παν. Ψωμιάδης), άλλα ακολουθούν πιστά τον Αντ. Σαμαρά (Γ. Μανώλης) και άλλα είχαν στηρίξει την κ. Μπακογιάννη, χωρίς δεσμεύσεις απέναντί της (Βυρ. Πολύδωρας, Γερ. Γιακουμάτος).

ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
Κατά βάση είχαν συνταχθεί με την κ. Μπακογιάννη και βρίσκονται στον αντίποδα της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς. Ενθερμοι οπαδοί του οικονομικού φιλελευθερισμού, ορισμένοι και των νεοφιλελεύθερων επιλογών, θεωρούν ότι η Ν.Δ. πρέπει να παραμείνει σε μια κεντρώα κατεύθυνση, αλλά είναι κοινός τόπος ότι μετά την ήττα της κ. Μπακογιάννη και τη διαγραφή της, έχουν χάσει σημαντικό έδαφος. Στην ομάδα αυτή συγκαταλέγονται πρώην υπουργοί όπως οι κ.κ. Κ. Χατζηδάκης, Νικ. Δένδιας (ο οποίος ανήκει και στους καραμανλικούς), Κυρ. Μητσοτάκης κ.ά.

ΟΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΚΟΙ
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κων. Μητσοτάκης διατηρεί ρόλο «πατριάρχη» στη συγκεκριμένη ομάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια στράφηκε προς την Ντόρα Μπακογιάννη. Η διαγραφή τής πρώην υπουργού και η οριστική ρήξη με τον κ. Σαμαρά οδηγεί στη συρρίκνωσή της, αλλά προεξοφλείται ότι κάποιοι θα την ακολουθήσουν στο νέο κόμμα που θα στοχεύει στο κεντροδεξιό ακροατήριο. Οι κ.κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, Ελσα Παπαδημητρίου, Γ. Κοντογιάννης, Σ. Κεδίκογλου, Γρ. Αποστολάκος, Αθ. Γιαννόπουλος, Ελ. Αυγενάκης και Θ. Σκυλακάκης είναι βασικά μέλη της ομάδας.

Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Στον Γ. Καρατζαφέρη ανήκει η πατρότητα του όρου της Δεξιάς πολυκατοικίας και έχει τις πόρτες ανοικτές για στελέχη που αποχωρούν από τη Ν.Δ., ιδίως εάν κινούνται στον χώρο της λαϊκής Δεξιάς, όπως ο Κων. Κιλτίδης. Με συγκροτημένη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο ΛΑΟΣ θα επιδιώξει πλέον να αποκτήσει διαμέρισμα με περισσότερα τετραγωνικά και γι΄ αυτό βρίσκεται σταθερά απέναντι στον Αντ. Σαμαρά. 
tanea