Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Επέστρεψαν οι πρώτοι Έλληνες από το Ισραήλ

Επέστρεψαν στην Αθήνα έξι από τους Έλληνες, οι οποίοι συμμετείχαν στη νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας κι επέβαιναν στα πλοία «Σφενδόνη» και «Ελεύθερη Μεσόγειος».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» οι πρώτοι έξι Έλληνες απελαθέντες είναι οι εξής:
Στυλιανάκης Ζαχαρίας, Χρυσοχοΐδης Νεκτάριος, Γρηγορόπουλος Μιχαήλ, Παπαδοκωστόπουλος Αριστείδης, Γελάλης Δημήτριος, Πετρογιάννης Θανάσης.
Στο μεταξύ, την απέλαση των 663 ακτιβιστών εντός των επόμενων 48 ωρών ανακοίνωσε το Ισραήλ. Μεταξύ τους είναι και 31 Έλληνες.
Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, μεταξύ των ακτιβιστών υπάρχουν και 16 άτομα, τα οποία αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους στις ισραηλινές Αρχές.
Τους 31 Έλληνες επισκέφθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ κ. Λουκάκης.
«Η προστασία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών είναι ευθύνη του Ισραήλ», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σε δηλώσεις του με αφορμή την επιστροφή των πρώτων έξι απελαθέντων Ελλήνων.
Όπως είπε ο κ. Δελαβέκουρας, ο οποίος τους υποδέχθηκε εκ μέρους του υπουργείου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον άμεσο επαναπατρισμό όλων των Ελλήνων πολιτών, αίτημα που διατύπωσε από χθες ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Υπενθυμίζεται πάντως, πως οι ισραηλινές αρχές έχουν ενημερώσει επισήμως την Ελλάδα, ότι μεταξύ των θυμάτων δεν συγκαταλέγονται Ελληνες.
Την «παράνομη» κράτηση Ελλήνων στο Ασντόντ του Ισραήλ κατήγγειλε ο ακτιβιστής Άρης Παπαδοκωστόπουλος, που επέβαινε στο πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος».
Τουλάχιστον 45 επιβάτες των πλοίων, οι περισσότεροι Τούρκοι, νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία.
Στο Ισραήλ θα μεταβούν σήμερα αντιπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης. Θα επιδιώξουν τον επαναπατρισμό των σορών και των τραυματιών ακτιβιστών. 
ΤΑ ΝΕΑ