Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Παραπομπή για 5 πλην Κιλτίδη

Υπέρ της παραπομπής των πέντε από τους έξι υπουργούς και υφυπουργούς της Ν.Δ. ψήφισε χθες η συντριπτική πλειοψηφία της Ν.Δ. ενώ «αθώωσε» τον Κώστα Κιλτίδη αφού, όπως φαίνεται, δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τον άφησαν «εκτός κάδρου» Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι αντίθετα προς την εισήγηση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής!

O κ. Κιλτίδης, ο οποίος έκανε μέχρι την τελευταία στιγμή αγωνιώδη προσπάθεια πιάνοντας έναν έναν τους βουλευτές και εξηγώντας τη θέση του, διεσώθη της κάλπης με μόλις 49 ψήφους υπέρ της παραπομπής του, έναντι 212 που τάχθηκαν κατά της παραπομπής του. Εκτός της έκπληξης Κιλτίδη, παραπέμφθηκαν οι υπόλοιποι πέντε υπουργοί και πρώην υφυπουργοί της Ν.Δ. με «πρώτον» απ΄ όλους τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, ο οποίος συγκέντρωσε 198 ψήφους υπέρ της παραπομπής του και τον οποίο όλα τα κόμματα σκιαγράφησαν ως τον άνθρωπο που μεταξύ άλλων συντόνιζε την επιχείρηση των ανταλλαγών. Και ο κ. Δούκας έλαβε λιγότερες ψήφους για την παραπομπή του με βάση τις θέσεις των κομμάτων.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η απουσία δέκα από τους 21 βουλευτές του ΚΚΕ, ανάμεσά τους η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, ενώ δεν μετείχαν ακόμα δύο βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ (ο πρόεδρος της Εξεταστικής για τη Ζίμενς Σήφης Βαλυράκης και ο Λ. Γρηγοράκος). Τρεις απουσίαζαν από τη Ν.Δ. (έκπληξη η απουσία του εισηγητή στην χθεσινή συζήτηση και μέλους της Εξεταστικής Βατοπεδίου Νίκου Δένδια), ενώ απουσίαζε και η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ).

Συνολικά απουσίαζαν 16 βουλευτές (παρόντες 282). Ψήφισαν 155 (ΠΑΣΟΚ), 85 Ν.Δ. (ο Αλ. Κοντός δεν έχει δικαίωμα ψήφου), 11 ΚΚΕ, 15 ΛΑΟΣ, 8 ΣΥΡΙΖΑ, οι 8 από τους 9 ανεξάρτητους (ο Κ. Κιλτίδης δεν είχε δικαίωμα ψήφου).

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο»
Ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών χαρακτήρισαν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την υπόθεση του Βατοπεδίου, ενώ απολογούμενοι ενώπιον της Ολομέλειας - την περισσότερη ώρα όμως σε κενά έδρανα...- οι τέσσερις από τους έξι παραπεμφθέντες πρώην υπουργοί της Ν.Δ. επιχείρησαν όχι μόνο να πείσουν για την αθωότητά τους, αλλά επιδόθηκαν και σε επιχείρηση εκφοβισμού συναδέλφων τους λέγοντας πως θα πάθουν τα ίδια στο μέλλον! Η συζήτηση για την παραπομπή των έξι πρώην υπουργών και υφυπουργών της Ν.Δ. διεξήχθη σε υποτονικό κλίμα με παρόντες κυρίως τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής και εγγε γραμμένους να πάρουν τον λόγο μόνο δέκα βουλευτές.

Θεσμικό, νομικό αλλά και λογικό επακόλουθο της μέχρι τώρα έρευνας και των στοιχείων που προέκυψαν για πρώην υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου χαρακτήρισε την παραπομπή των έξι στελεχών των κυβερνήσεων Καραμανλή σε Προανακριτική Επιτροπή ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας. Στον αντίποδα, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας απέδωσε την πρόταση των 125 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την παραπομπή των έξι σε προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη ενόψει των σκληρών κυβερνητικών μέτρων που αγγίζουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Επιπλέον υποστήριξε ότι για την αναζήτηση της αλήθειας έπρεπε να παραπεμφθούν και οι πρώην υφυπουργοί Οικονομικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γιώργος Δρυς και Απόστολος Φωτιάδης, επέρριψε ευθύνες στον νυν υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου επειδή- όπως τόνισε- «εννέα μήνες δεν έχει καταθέσει ούτε μία αγωγή αλλά ούτε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος της Μονής Βατοπεδίου», ενώ επιφυλάχθηκε να επανέλθει στο μέλλον η αξιωματική αντιπολίτευση με πρόταση για την παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή αυτών των τριών πρώην και νυν κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Υπέρ της παραπομπής των πέντε από τους έξι τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας ότι το κόμμα του δεν θα κατηγορήσει ως εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο τον πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη. Επιπλέον υποστήριξε ότι κανονικά έπρεπε για την ίδια υπόθεση να ζητηθεί η γνώμη της εθνικής αντιπροσωπείας και για τους Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη.

Τη μη παραπομπή των Κώστα Κιλτίδη και Γιώργου Βουλγαράκη πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ ακόμη μία φορά τόνισε ότι έπρεπε στην Εξεταστική Επιτροπή, που προηγήθηκε, να κληθεί να καταθέσει και ο τέως Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Σοβαρότατες ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ επέρριψε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Πασχαλίδου-Αμανατίδου, λέγοντας ότι «το σκάνδαλο έγινε επί των ημερών του».
ta nea