Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Κι όμως είναι λάθος δρόμος...

Kαι έχουμε λοιπόν φάει την πεπονόφλουδα των "έγκυρων" ΜΜΕ που αναπαράγουν εκτιμήσεις μιας σειράς παραγόντων της παγκόσμιας οικονομίας, από τους περίφημους οίκους αξιολόγησης, έως τους εκτιμητές αυτούς τους τόσο έγκυρους που δεν είχαν προβλέψει ούτε την κρίση του 2008, οι οποίοι υποστηρίζουν de facto ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Υποστηρίζουν λοιπόν πως οι μέρες των PIGS  είναι μετρημένες. Ετσι οι λαοί της Ελλάδας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας θα γίνουν τα πειραματόζωα του σταθερού ευρώ  και των  γιάπιδων των Βρυξελλών που ερμηνεύουν τα πάντα με αριθμούς.
Επιδέχονται όμως οι αριθμοί μίας διαφορετικής ερμηνείας; Η απάντηση είναι ναι.
Η ευρωζώνη έχει έλλειμμα 6,6% το  2010. Πολύ χειρότερη η κατάσταση στις ΗΠΑ με έλλειμμα 10% του ΑΕΠ, ενώ  στην Ιαπωνία έχει εκτοξευτεί στο  10,2% το 2010 ! Χρεοκόπησαν;
Η απάντηση είναι όχι, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.
Στις ΗΠΑ "θεραπεύουν" την κρίση, με δύο τρόπους. Τυπώνοντας χαρτί από τη μία και δίνοντας χρήματα των φορολογούμενων στα τραπεζικά ναυάγια.
Τι συνέβαινε στην Ε.Ε.?
Έως τότε, παρά την κρίση του 2008, ο κλυδωνισμός της σταθερότητας του Ευρώ, ακουγόταν μόνον ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Στη σύσκεψη του του Νταβός, τέθηκε για πρώτη φορά, το ενδεχόμενο διάδοσης της οικονομικής αστάθειας της Ελλάδας και σε άλλες χώρες, κυρίως του Νότου.
Σήμερα, μερικούς μήνες μετά, τα αποτελέσματα είναι ορατά καθώς μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, εφαρμόζουν πολιτικές σκληρής λιτότητας.
Συγκεκριμένα, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες ανακοίνωσε ότι ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα (στο 21%), θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος έως 1,5%, θα επιβληθεί επιβολή έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις, ύψους έως 1,5% των κερδών τους και πρόσθετου φόρου 2,5% επί των κερδών μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε, θα περικοπούν οι μισθοί των ανώτατων δημοσίων λειτουργών κατά 5% ενώ θα ανακληθεί η ισχύς μέτρων που είχαν επιβληθεί το 2008 για την στήριξη της οικονομίας μετά την κρίση.
Ο Σόκρατες στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος στο 7,3% του ΑΕΠ μέσα στο 2010 από 8,3% που ήταν ο προηγούμενος στόχος και στο 4,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2011 από 6,6% του ΑΕΠ.
Μια μέρα πριν ο  Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, είχε ανακοινώσει ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν 5% φέτος και θα παγώσουν το 2011, όπως άλλωστε και οι συντάξεις.
Και από την επόμενη χρονιά θα καταργηθεί επίσης το επίδομα γεννήσεως, ύψους 2.500 ευρώ το οποίο είχε θεωρηθεί ως ένα από τα σημαντικότερα μέτρα κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης Θαπατέρο, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν κατά 6 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση;
Εκτιμώ πως όχι.
Η απάντηση της Ε.Ε. στο πρόβλημα θα έπρεπε να είναι:
*Ευθεία σύγκρουση με τον προστατευτισμό των ΗΠΑ και της Κίνας
*Εξειδίκευση του επιστημονικού κεφαλαίου της Ευρώπης
*Καλύτερη διαχείριση εταιρίών όπως η EADS
*Τροποποίηση της Συνθήκης της Λισσαβώνας, με παραχώρηση επιπλέον ελαστικότητας στα   θέματα του ελλείμματος (όπως οι ΗΠΑ)
*Ενίσχυση του παρεμβατικού ρόλου της ΕΚΤ
*Ενιαία φορολογική κλίμακα για την Ευρώπη
*Πλήρης εφαρμογή της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και απλοποίηση των σχετικών  διαδικασιών
*Ευρωπαϊκό Αναπτυξιακό Σχέδιο και ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης   
Όλα αυτά, θα οδηγούσαν το Ευρωπαϊκό όχημα, σε δρόμο ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου, άρα και αντιμετώπισης της απειλής για αποσταθεροποίηση του κοινού νομίσματος, καθώς οι εμπνευστές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Χ.Κολ και Φρ.Μιτεράν) να επαληθευθούν στις προσδοκίες τους για μία Ευρώπη των ανθρώπων.
news247