Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Βρείτε τη σωστή Άντζελα!

  

του Σταύρου Θεοδωράκη
Το ξέρω ότι αρκετοί από εσάς θα κάνετε πάρτι με την παραίτηση της Άντζελας. Κάποιοι –και να το θυμηθείτε – θα δημοσιεύσουν την Κυριακή τις γυμνές φωτογραφίες που είχε βγάλει ως ηθοποιός η Γκερέκου και θα επαναλάβουν τα γνωστά αστεία. «Η γυμνή αλήθεια για την Άντζελα» και άλλα τέτοια εμπνευσμένα. Στα τηλεοπτικά παράθυρα θα τεθούν ερωτήματα του τύπου «γιατί ο Παπανδρέου επιμένει να χρησιμοποιεί νέα πρόσωπα που δεν τον οδηγούν πουθενά». Και οι «γνωστοί αναλυτές» θα συνιστούν ανασχηματισμό για να χρησιμοποιηθεί όλο το δυναμικό που κρύβει μέσα του (σ.σ: που ακριβώς;) το ΠΑΣΟΚ. «Έξω οι αλεξιπτωτιστές της πολιτικής –μέσα οι επαγγελματίες». Σας το λέω συνθηματικά για να καταλάβετε που θα προσπαθήσουν να στρέψουν την κουβέντα. Ήδη το προσπαθούν αρκετές εβδομάδες.

Το πρόβλημα όμως της χώρας είναι ακριβώς το αντίστροφο. Στον ανασχηματισμό που θα έρθει – άλλοι λένε την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, άλλοι λένε τον Σεπτέμβριο – ο Παπανδρέου πρέπει να βρει τρόπο να εκφράσει την κοινωνία του και όχι το κόμμα του. Και για να το πω πιο ξεκάθαρα. Αυτοί που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν είναι τα κομματικά παρεάκια των κομμάτων εξουσίας. Οι νομενκλατούρες δηλαδή της (πάλαι ποτέ) Χαριλάου Τρικούπη και της Ρηγίλλης (με την αναλογική συνεισφορά του Περισσού και της Κουμουνδούρου).

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι επαγγελματίες της πολιτικής και όχι οι φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου μιας γυναίκας που δεν γεννήθηκε πολιτικός. Αδέξιος ο λαϊκός βάρδος δεν μπόρεσε να καλύψει τα χρέη του με αποτέλεσμα η συμβία του να χάσει την (υφυ)υπουργική της καρέκλα. Δίκαιο αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να επιστρέψουμε πανικόβλητοι στο παρελθόν. Οι παλιές καραβάνες της πολιτικής δεν είναι αθώες επειδή o Τόλης είναι ένοχος. Ούτε οι αυλές των πρασινοφουρών (που τον θυμήθηκα τον όρο;) είναι παρθεναγωγεία επειδή ο Άντζελα παντρεύτηκε τον Τόλη. Άλλωστε (και παρεμπιπτόντως) η κυρία Γκερέκου υπήρξε πιο εργατική και πιο μελετηρή από αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Το πρόβλημα λοιπόν του Παπανδρέου είναι να βρει επιτέλους τη σωστή Άντζελα και όχι να γυρίσει στους μουστακαλήδες του Ανδρέα (σας το λέω απλουστευτικά γιατί ο χρόνος και τα προβλήματα δεν επαρκούν για φιοριτούρες). Και από αυτού αν έχει κανείς καμιά πρόταση να την κάνει και να αφήσει κάτω τις πέτρες. Άλλωστε η Άντζελα αυτολιθοβολήθηκε.
protagon