Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Μαλλιά κουβάρια στην ΚΕΔΚΕ για τον Καλλικράτη, δεν πήραν απόφαση

alt

Μαλλιά – κουβάρια έγιναν τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ στη σημερινή τους συνεδρίαση, με τους δημάρχους που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ να αποχωρούν από τη συνεδρίαση μετά την πρόταση Κακλαμάνη να απαντήσουν “όχι” επί της αρχής στον “Καλλικράτη”.
Οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ “Αυτοδιοικητικό Κίνημα”, μετά την εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, οι δήμαρχοι να απαντήσουν «όχι» επί της αρχής, επιτέθηκαν στην ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης θεωρώντας ότι επιχειρούν να περάσουν στις γραμμές της Αυτοδιοίκησης την αντιπολιτευτική γραμμή του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά.
Μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, ματαιώθηκε και η προγραμματισμένη γενική συνέλευση των δημάρχων λόγω έλλειψης απαρτίας. Η σύσκεψη είχε συγκληθεί μετά το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ προ 15 ημερών για να διαμορφωθεί η τελική στάση της Ένωσης, ωστόσο, πολλοί πρόεδροι ΤΕΔΚ από όλη τη χώρα με δηλώσεις τους έχουν καταφερθεί κατά του Δ.Σ. Της ΚΕΔΚΕ για τη στάση που έχει κρατήσει τόσο πριν το συνέδριο όσο και μετά, με την αλλαγή στάσης 180 μοιρών του Νικήτα Κακλαμάνη.

Τι υποστήριξε ο Κακλαμάνης

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης (όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε η Zougla.gr) υποστήριξε ότι είναι τέσσερις οι βασικοί λόγοι που η ένωση απορρίπτει επί της αρχής το σχέδιο, αν και υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες συμφωνεί:
- Πρώτον, δεν υπήρξε εύλογο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, ιδιαίτερα για τα οικονομικά και τη χωροταξία.
Δεύτερον, από τις 25 προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΔΚΕ για τα θεσμικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, αγνοήθηκαν τελικά από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών οι 16, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν σημαντικά ζητήματα.
Τρίτον, από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαπιστώνεται τουλάχιστον προχειρότητα σε ό,τι αφορά τον οικονομικό σχεδιασμό του προγράμματος, καθιστώντας αδύνατη από την 1η Ιανουαρίου του2011 τη διεκπεραίωση πολλών λειτουργιών, τις οποίες αναλαμβάνουν οι δήμοι.
Τέταρτον, δεν υπήρξε ποτέ διαβούλευση ως προς το χωροταξικό σχεδιασμό των νέων δήμων.

Δεν πήγε ο Κάρρας

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κέρκυρας Μιχάλης Κάρρας δεν είχε μεταβεί στην Αθήνα, ενώ και οι αυτοδιοικητικοί της Κέρκυρας φέρονται πολύ δυσαρεστημένοι με την στάση που έχει κρατήσει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ.

Όχι στον “Καλλικάρη” από τους Νομάρχες

Εν τω μεταξύ, “όχι” στο νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» είπε η ΕΝΑΕ και μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. της Ενωσης, ωστόσο αποφάσισε τη συμμετοχή της, διά του πρόεδρου της, στη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «να προβάλει τις αποφάσεις των συνεδρίων και να καταθέσει τις προτάσεις όλων των παρατάξεων».
Αναλυτικά το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας αποφάσισε τα ακόλουθα:
« - Εμμένει στις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων του που αφορούν τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και επιμένει στους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από τα συνέδρια αυτά για το κορυφαίο αυτό ζήτημα, το οποίο αφορά το μέλλον της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μετεξέλιξή της σε ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
- Διαπιστώνει ότι, δυστυχώς, το αρμόδιο Υπουργείο αγνόησε το σύνολο των βασικών θέσεων και προτάσεών μας, οι οποίες και γραπτώς δόθηκαν και εκτεταμένα αναπτύχθηκαν, όποτε κληθήκαμε στην αρμόδια επιτροπή, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.
Και όλα αυτά παρά τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις του κ. Υπουργού Εσωτερικών για συνδιαμόρφωση του Καλλικράτη, η οποία θα στηριζόταν και σε βασικές προτάσεις της ΕΝΑΕ. Και ενώ αναμέναμε συνάντηση με τον κ. Υπουργό για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός, αγνοώντας μας, προχώρησε σε αιφνιδιαστική κατάθεσή του στη Βουλή.
Κατόπιν τούτων, διακηρύσσει, για μια ακόμη φορά, ότι η ΕΝΑΕ παραμένει σταθερή στο όραμά της για συνολική διοικητική μεταρρύθμιση με ενίσχυση των αυτοδιοικητικών αρχών και της περιφερειακής δημοκρατίας. Ωστόσο, είμαστε αναγκασμένοι να πούμε ένα ηχηρό «όχι» στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που φέρει το όνομα «Καλλικράτης», επιμένοντας στη διεκδίκηση μιας μεταρρύθμισης συνολικής που θα υπηρετεί την περιφερειακή ανάπτυξη και τον πολίτη. »
corfupress