Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Τουρισμός: την κάτσαμε την βάρκα...

Την κάτσαμε την "βαρκούλα", αφού από ναυαρχίδα της οικονομίας της χώρας, κατάντησε...βαρκούλα.
Φόβοι για νέα μεγάλη πτώση φέτος, έως και για 20% μιλάνε οι πιό τολμηροί. Δραματική προειδοποίηση για πτώση μεγαλύτερη του 10% (αν οι συγκρίσεις γίνονται πάντα σε σχέση με το πέρσι, τότε τα τελευταία χρόνια η πτώση σίγουρα έχει τέτοια νούμερα που καλύτερα ας μην τα σκεφτόμαστε) στον τουρισμό εφέτος στέλνουν προς την Κυβέρνηση οι φορείς του τουρισμού, ζητώντας να υπάρξει γενική κινητοποίηση προκειμένου να αναστραφεί έστω την τελευταία στιγμή το κλίμα για την Ελλάδα.
Η επί μήνες δυσφήμιση της χώρας στο εξωτερικό και η οικονομική αβεβαιότητα που έχει περάσει προς τα έξω, έχουν μπλοκάρει τις κρατήσεις από Γερμανία και Βρετανία που είναι οι μεγάλες αγορές για την Ελλάδα.
Το κλίμα είναι έξω πολύ αρνητικό για την Ελλάδα καθώς έχει περάσει η εικόνα πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης.
Το πρόβλημα, ωστόσο, για την βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας παραμένει και γίνεται ολοένα και πιο δισεπίλυπτο. Αν οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για πτώση της κίνησης έως και 20% επιβεβαιωθούν στην πράξη, τότε είναι πολύ πιθανό μια σειρά από άλλους κρίσιμους δείκτες, όπως, για παράδειγμα, αυτός της ανεργίας να αυξηθεί κατακόρυφα.Το γεγονός επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία οι τουριστικοί παράγοντες όλης της χώρας στην κυβέρνηση, ενώ ήταν χαρακτηριστικό το SOS μήνυμα που εστάλη στον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, πριν από μόλις 15 μέρες.