Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Ταμειακές σε περίπτερα, καντίνες, λαϊκές

Σε εγκατάσταση ταμειακών μηχανών για την έκδοση αποδείξεων υποχρεούνται περιπτερούχοι, οι ιδιοκτήτες καντίνας και οι πωλητές αγροτικών προϊόντων.
Eγκύκλιοι που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν πως από την 1η Ιουλίου 2010 οι εκμεταλλευτές περιπτέρων, οι εκμεταλλευτές κινητής καντίνας, αλλά και οι
επιτηδευματίες που διαθέτουν λιανικώς στο κοινό εφημερίδες, περιοδικά, κάρτες σταθερής τηλεφωνίας και κάρτες ανανέωσης χρόνου κινητής τηλεφωνίας, θα υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών ή αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
Την ίδια στιγμή, αποδείξεις θα εκδίδουν από την 1η Οκτωβρίου 2010 και οι πωλητές οπωρολαχανικών, νωπών αλιευμάτων και λοιπών αγροτικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στις κινητές λαϊκές αγορές ή πλανοδίως.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι αγρότες που τα προϊόντα παραγωγής τους διατίθενται στις λαϊκές αγορές.
Η διευκρίνιση αυτή ικανοποιεί το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η οποία είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να μην εξαιρέσει από τη φορολόγηση μέσω ταμειακών μηχανών και τους παραγωγούς λαϊκών αγορών.
Θετικά αποτιμά η πλειοψηφία των περιπτερούχων το μέτρο των ταμειακών μηχανών, καθώς θα δώσει την δυνατότητα στα περίπτερα να υπάγονται στις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ αλλά και στα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, το καθεστώς φορολογήσεως των περίπου 13.500 περιπτέρων, γινόταν μέσω της τήρησης βιβλίων αγορών.