Σάββατο 1 Μαΐου 2010

«Η ΕΕ δεν εκπλήρωσε το καθήκον της στην ελληνική κρίση» λέει ο Ζ.Ντ'Εστέν

Έντονη κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες για τη στάση τους απέναντι στα σοβαρά προβλήματα της Ελλάδας εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ' Εστέν, λέγοντας ότι η ΕΕ «δεν εκπλήρωσε το καθήκον της στην ελληνική κρίση», αναφερόμενος, έτσι, στη στάση της Γερμανίας.
Μιλώντας στη Γενεύη με θέμα την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση, ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν κατέκρινε ως «πολύ ανησυχητική» την έλλειψη αλληλεγγύης των Ευρωπαίων παραγόντων απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει μία χώρα - μέλος της νομισματικής ένωσης.
Τόνισε ότι η επίλυση της κρίσης αποτελεί θέμα της Ευρωζώνης και όχι του ΔΝΤ.
Εάν βέβαια το ΔΝΤ μπορεί να διευκολύνει το θέμα στα μάτια της γερμανικής κοινής γνώμης ακόμα καλύτερα, ωστόσο ο ρόλος του θα πρέπει να μείνει εκεί, πρόσθεσε ο πρώην Γάλλος πρόεδρος, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Temps της Γενεύης με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκπλήρωσε το καθήκον της στην ελληνική κρίση».
Η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας απέναντι στη ελληνική κρίση δεν αποτελεί παρά μία από τις εμφανείς εκδηλώσεις της σημερινής διάσπασης των ευρωπαϊκών κρατών.
Εάν η ΕΕ δεν εκπλήρωσε το καθήκον της είναι γιατί δεν διαθέτει ηγέτες που να επενδύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική, ανέφερε.
«Όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιστρέφουν από μία συνάντηση δεν ερωτώνται για το τι έκαναν για να προχωρήσει η Ευρώπη, αλλά τι κατάφεραν να επιτύχουν για τη χώρα τους» υπογράμμισε, αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ.
Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν όπως ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γεννήσεως, είπε αναφερόμενος στην πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν οι Έλληνες στοχαστές, φιλόσοφοι, ποιητές και οι δραματουργοί και οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε ότι το μέλλον του ευρώ δεν διακυβεύεται. 
Μία έξοδος από το ευρώ μπορεί να γίνει μόνο εθελοντικά και η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον να εξέλθει από την Eυρωζώνη. Το σενάριο μιας εξόδου από την Ευρωζώνη δεν είναι πιθανό, παρά μόνον σε μία κατάσταση καταστροφής, κατέληξε.
in.gr