Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Παπανδρέου: "Ορόσημο" οι επικείμενες δημοτικές εκλογές

"Ιστορικό πολιτικό ορόσημο" χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τις επικείμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ. Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με το χώρο της Αριστεράς, επικρίνει την ΝΔ για τη στάση της σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, ενώ -σχετικά με τα εθνικά θέματα- τονίζει την ανάγκη συνεργασίας αλλά και σταθερότητας στις εθνικές "κόκκινες γραμμές".
Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι οι ερχόμενες εκλογές της Τ.Α. θα είναι "ένα ιστορικό ορόσημο που θα περάσει με επιτυχία η κυβέρνηση και η χώρα", ιδιαίτερα με την εφαρμογή του "Καλλικράτη", για τον οποίο τόνισε ότι είναι η απαρχή ενός "εντελώς διαφορετικού μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας" εξέφρασε ο πρωθυπουργός. "Αποδεσμεύουμε την κεντρική διοίκηση από πολλές αρμοδιότητες. Καταργούμε στην πράξη τη γραφειοκρατία- την ταλαιπωρία του πολίτη. Αποτελούν και αυτές οι εκλογές ένα ακόμη δείγμα γραφής των ριζοσπαστικών αλλαγών που φέρνουμε στην Ελλάδα" σημειώνει.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι η κυβέρνηση "είναι ανοιχτή σε κάθε μορφή συνεργασίας με την Αριστερά", ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι "Αριστερά δεν είναι η μόνιμη άρνηση κάθε αλλαγής,οι εύκολες καταγγελίες των αυτονόητων αδυναμιών του σημερινού οικονομικού συστήματος, ούτε είναι ιδεοληψίες που οδηγούν σε διχασμούς". "Περιθώρια προσέγγισης υπάρχουν πάντα, και σήμερα, αυτό όμως προϋποθέτει ειλικρινείς προθέσεις και από τις δύο πλευρές, όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ" τονίζει.
Σχετικά με τη σχέση του με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι σε προσωπικό επίπεδο οι σχέσεις είναι άριστες, ωστόσο άσκησε κριτική στην πολιτική της ΝΔ μιλώντας για "αόριστο αυτοκριτικό λόγο". "Φοβάμαι ότι η ΝΔ διατυπώνει έναν αόριστο αυτοκριτικό λόγο. Εμπράκτως καλύπτει όλες τις πολιτικές που η ίδια ακολούθησε όσο κυβέρνησε. Πολιτικές που πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός" δηλώνει ο κ. Παπανδρέου.
"Εξίσου αόριστα ομιλεί περί συναίνεσης. Στην πράξη αντιμάχεται και πολεμά τις πρωτοβουλίες υπέρβασης της πολύπλευρης κρίσης που η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πίσω της. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, το φορολογικό νομοσχέδιο και η κατάργηση των σταζ, όπου θα μπορούσε πραγματικά με τη στάση του να δείξει ότι αντιπροσωπεύει μια νέα και υγιή αντίληψη".
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ότι βρισκόμαστε συνεχώς σε εγρήγορση, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. "Ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια προσέγγισης και συνεργασίας με την Τουρκία, με οδηγό την πολιτική που ασκήσαμε και τις εμπειρίες που αποκτήσαμε κατά την περίοδο 1999-2004. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Αθήνα τον επόμενο μήνα κατόπιν πρόσκλησής μου. Θέλουμε να πιστέψουμε στα θετικά μηνύματα που εκπέμπει ο κ. Ερντογάν. Ήρθε η ώρα να δείξει ότι τα εννοεί με πράξεις" αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.
Σχετικά με τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μπει τέλος στην απραξία και στο ρόλο του παθητικού παρατηρητή".  "Παίρνουμε πρωτοβουλίες, εργαζόμαστε για να δώσουμε στην Ελλάδα τη θέση που της αξίζει. Μιλάμε ξεκάθαρα και λέμε σε όλους ότι η Ελλάδα θέλει λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Και θέλουμε λύση άμεσα. Χρειάζεται πολιτική βούληση και από τα Σκόπια". 
nooz