Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Η λίστα με τα λουκέτα

Η λίστα με τα λουκέτα «Πριν πέσουμε, όπως νομίζουν πολλοί, θα φέρουμε τα πάνω κάτω στη χώρα και τότε θα δείτε ποιος θα κερδίσει τις εκλογές»! Η δήλωση ανήκει σε υπουργό - στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. 

 Η αρχή θα γίνει με τον... αποκεφαλισμό του υδροκέφαλου κράτους, έργο που συντονίζουν ο Θ. Πάγκαλος, ο Χ. Παμπούκης, ο Φ. Σαχινίδης, ο Η. Πλασκοβίτης και ο Σ. Λύτρας που συμμετείχαν χθες σε σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών. Σε πρώτη φάση, εντός του Μαΐου θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν 102 οργανισμοί και υπηρεσίες (σ.σ.: «Πίνακας 1»).

Το σχετικό σχέδιο νόμου, τη λίστα των οποίων αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», είναι έτοιμο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις ερχόμενες ημέρες. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα. Αλλοι 250 οργανισμοί θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν κατά κύματα μέχρι το τέλος του 2010. Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περίπου 10.000 οργανισμοί και υπηρεσίες, από τους οποίους οι μισοί είναι ανενεργοί.
Για τον εντοπισμό τους ανατέθηκε το έργο της κατάρτισης ενός μητρώου στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ενώ κάθε 15 ημέρες θα γίνονται διυπουργικές συσκέψεις ώστε στο τέλος της τετραετίας να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση. Σύμφωνα με τους επιτελείς του Μαξίμου, αυτό είναι ένα πρώτο και αναγκαίο μέτρο για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
Η λίστα με τα λουκέτα
Παράλληλα, θα προωθηθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και των μετοχοποιήσεων δημόσιων οργανισμών και φορέων που ελέγχονται από το κράτος. Αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν πως σε ό,τι αφορά το θέμα των υπαλλήλων δεν θα γίνουν συμβιβασμοί. Καμία σύμβαση δεν θα ανανεωθεί, ενώ στους μόνιμους υπαλλήλους θα δοθεί η δυνατότητα μετατάξεων σε δύο χρόνους.
Η πρώτη φάση θα είναι εθελοντική και η δεύτερη υποχρεωτική. Στο κυβερνητικό σχέδιο υπάρχει η πρόβλεψη για μετατάξεις στους δήμους και στις περιφέρειες που θα δημιουργηθούν με τον «Καλλικράτη». «Θα απαλλαγούμε έτσι από το σχολάζον προσωπικό των υπουργείων που θα μετατραπούν σε όργανα επιτελικής χάραξης της πολιτικής», λένε οι άνθρωποι του Γ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να συνδυάσει το νέο κράτος με την παρουσίαση της νέας δομής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργικού γραφείου, που ετοιμάζει επιτροπή ειδικών από διεθνείς προσωπικότητες υπό τον Χ. Παμπούκη. Σε ό,τι αφορά τη λίστα των οργανισμών που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν σε δεύτερη και τρίτη φάση, πρέπει να διευκρινιστεί πως πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο «Πίνακας 2» περιλαμβάνει μια πρώτη προσέγγιση που έχει γίνει από τα συναρμόδια υπουργεία και δεν συνιστά κυβερνητική απόφαση, καθότι ακόμη δεν έχουν τεθεί επί τάπητος σε συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής που συντονίζει ο Θ. Πάγκαλος.
Το μικρότερο κράτος είναι ένα «χαρτί» που χρειάζεται ο Γ. Παπανδρέου στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Γι’ αυτό ζήτησε από τον Σ. Λύτρα, ο οποίος έχει αναλάβει τον νομικό έλεγχο των σχετικών διαδικασιών, να επιταχύνει τους ρυθμούς του. Γιατί, όπως κατέστη σαφές στη χθεσινή σύσκεψη, δεν κωλυσιεργούν μονάχα οι υπουργοί που είναι απρόθυμοι να απολέσουν τμήματα των «επικρατειών» τους, αλλά καθυστερεί και η γενική γραμματεία της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή του κάθε υπουργού στην όλη προσπάθεια θα αποτελέσει ένα από τα βασικά στοιχεία για την αξιολόγησή του, όταν θα έρθει αυτή η ώρα. Σήμερα δημοσιεύονται οι σχεδιασμοί των υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών, Εργασίας, Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο της Κ. Μπατζελή, θα πρέπει να επισημανθεί επιπλέον πως θα συγχωνευτούν όλα τα Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων και ότι θα υπάρξει νέο πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Στο υπουργείο του Αν. Λοβέρδου επιπλέον θα ενοποιηθούν δεκάδες ασφαλιστικά ταμεία και οι κλάδοι υγείας. Στο αυριανό φύλλο ακολουθούν τα υπουργεία Παιδείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Υγείας και Υποδομών.