Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Και τώρα έρχονται ΔΝΤ, ασφαλιστικό και Καλλικράτης

Μπορεί το Πάσχα να πέρασε, αλλά τώρα αρχίζει μια ακόμη μεγάλη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία. Στην Αθήνα την Τετάρτη κλιμάκιο του ΔΝΤ, συνεδριάζει την Πέμπτη η ΕΚΤ.
Η ελληνική οικονομία θα βρεθεί για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο, όχι μόνο γιατί από την αρχή της εβδομάδας μετά το Πάσχα η κυβέρνηση θα «σηκώσει» μανίκια για να «τρέξει» όσα έχουν μείνει πίσω, αλλά και γιατί την Τετάρτη θα βρεθεί στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Επισήμως, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έρχονται να παράσχουν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τεχνική βοήθεια, αλλά θεωρείται βέβαιο πως θα ελέγξουν και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί για μείωση του ελλείμματος.
Μια μέρα μετά την επίσκεψη του ΔΝΤ στη χώρα μας το ενδιαφέρον μεταφέρεται στη Φρανκούρτη και στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στις Βρυξέλλες, όπου ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, θα ενημερώσουν το Ευρωκοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, όπου οι 27 αποφάσισαν τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης.
Στον οποίο δεν αποκλείεται η Ελλάδα να στραφεί τελικά αν οι κερδοσκόποι δεν ανταποκριθούν στις εξελίξεις. Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στον πορτογαλικό Τύπο. Ο κ. Πάγκαλος προειδοποίησε την Πορτογαλία πως ίσως είναι το επόμενο θύμα των κερδοσκόπων αν εξακολουθήσει να έχει ουδέτερη στάση, ενώ εξαπέλυσε εκ νέου βέλη κατά της Γερμανίας για τη στάση που τήρησε κόντρα στην Ελλάδα.
Μια στάση την οποία, όπως φαίνεται, το Βερολίνο εξακολουθεί να τηρεί. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Γερμανία βρίσκεται σε σύγκρουση με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη με αιτία το ύψος του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα. Τα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένα να προσφέρουν δάνειο στην Ελλάδα με επιτόκιο ύψους 4-4,5%, αλλά η Γερμανία επιμένει ότι το επιτόκιο πρέπει να είναι της τάξης του 6-6,5%. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Βερολίνο φοβάται πως το Συνταγματικό δικαστήριο της χώρας θα θέσει βέτο αν συναινέσει σε φθηνότερη χρηματοδότηση.
Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να προωθήσει τη φορολογική, την ασφαλιστική και την διοικητική μεταρρύθμιση. Τα κλειστά επαγγέλματα θα μπουν επίσης στο τραπέζι των αλλαγών.
Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαΐου αναμένεται στην Αθήνα μεικτό κλιμάκιο ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξετάσουν την πρόοδο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
http://www.newsit.gr