Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Βαθιά ανάσα με 30 δισ. ευρώ

Βαθιά ανάσα με 30 δισ. ευρώΑπόφαση - ορόσημο για την χειμαζόμενη ελληνική οικονομία έλαβε ύστερα από δίωρη τηλεδιάσκεψη, η οποία ξεκίνησε στις 3.00 το μεσημέρι της Κυριακής και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5.00, το Eurogroup.
Οι Υπουργοί Οικονομίας των 16 κρατών μελών της ευρωζώνης αποφάσισαν να θέσουν στη διάθεση της Ελλάδας το ποσό των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που θα εκταμιευθεί αμέσως μόλις και εφόσον η Ελλάδα κρίνει αναγκαίο να το ζητήσει. Το ευρωδάνειο αφορά κατ' αρχάς περίοδο ενός έτους. Τα ποσά για τα επόμενα χρόνια θα αποφασισθούν αργότερα, σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα επικρατούν. Στα 30 αυτά δισεκατομμύρια δεν έχει συνυπολογισθεί το δάνειο που θα παράσχει στη χώρα μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το οποίο εκτιμάται σύμφωνα με πληροφορίες ότι θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. 
Πόσο θα κοστίσει
Το κόστος του δυνητικού αυτού δανεισμού συμφωνήθηκε στο 5% για ποσά που θα ληφθούν με σταθερό επιτόκια και σε ποσοστό κάτω από 4% για δάνεια που θα ληφθούν με κυμαινόμενο. Πρόκειται για επιτόκια σημαντικά χαμηλότερα αυτών με τα οποία ήταν αναγκασμένη η Ελλάδα να δανείζεται από τις χρηματαγορές κατά τήν τελευταία περίοδο.
«Οι όροι και η δομή της βοήθειας είναι τέτοια ώστε να παροτρύνει και να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις αγορές για τις δανειακές της ανάγκες», σημείωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα στοιχεία που παρέσχε η ελληνική κυβέρνηση σχετικα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατα το α΄τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Παπακωνσταντίνου: Πολύ σημαντική απόφαση
«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, καθώς, όπως είπε, το πλαίσιο στήριξης πήρε συγκεκριμένη μορφή.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές, συμπλήρωσε.
Επισήμανε ακόμη ότι με την απόφαση αυτή αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας και επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Δίωρη τηλεδιάσκεψη - θρίλερ
Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι της Κυριακής και επί δύο ώρες χαρακτηρίστηκε από μία ... εκκωφαντική σιωπή στη ροή των κάθε πληροφοορίας ή πρόβλεψης. Το γεγονός της σύγκλησης του τηλε-Eurogroup ήταν βεβαίως αφ' εαυτού θετικό αφού εάν δεν υπήρχε στα σκαριά συμφωνία το πιθανότερο ήταν να μην συγκληθεί καθόλου. Ωστόσο η στάση της γερμανικής πλευράς που όλο τον προηγούμενο καιρό επέμενε ο δανεισμός της Ελλάδας να γίνει με όρους αγοράς, παρέμενε κρίσιμη για την έκβαση της "συνεδρίασης".
Οπως μετέδιδε πάντως από το πρωί το πρακτορείο Bloomberg, η Γερμανία ήταν έτοιμη να συμφωνήσει ώστε το πακέτο του ευρωπαϊκού σκέλους της βοήθειας προς την Ελλάδα να δοθεί με ευνοϊκότερο επιτόκιο, υπαναχωρώντας έτσι από την αρχική της θέση ότι τα εν λόγω δάνεια δεν μπορεί να είναι «επιχορηγούμενα».