Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Τιµές κόστους για τους ξένους tour operators




Εκπτώσεις έως 50% στα all inclusive. Ακριβότερη η Ελλάδα από την Τουρκία. Κλειστά τρία στα τέσσερα ξενοδοχεία αντίθετα µε άλλες χρονιές. Η φετινή σεζόν θα ξεκινήσει τον Μάιο, σύμφωνα με πολλούς ιδιοκτήτες συγκροτημάτων


Από τη Ρόη Χάικου


Γη και ύδωρ» δίνουν οι Έλληνες ξενοδόχοι στους ξένους πράκτορες, προκειµένου να γεµίσουν τα κρεβάτια τους τη φετινή τουριστική περίοδο.
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας µας φτάνουν να προσφέρουν πακέτα all inclusive µε 20 ή 25 ευρώ το άτοµο ηµερησίως, στα οποία περιλαµβάνεται η διαµονή, τρία γεύµατα και ποτό. Πολλά είναι τα πακέτα που στα 400 ευρώ για µία εβδοµάδα διαµονής στα πιο δηµοφιλή ελληνικά νησιά περιλαµβάνουν και τα αεροπορικά εισιτήρια.
«Τα 25 ή 45 ευρώ την ηµέρα για το all inclusive µάλλον συνεπάγεται αλλοίωση της ποιότητας των προσφερόµενων υπηρεσιών», ανέφερε στο «Κ» ο κ. Γιάννης Ευαγγέλου, πρώην πρόεδρος του Συνδέσµου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA). Ένα κανονικό πακέτο, σε καλό ξενοδοχείο µε οργανωµένες υπηρεσίες και δυνατότητες, δίδεται στο all inclusive µε περίπου 700-750 ευρώ για κράτηση µίας εβδοµάδας, σηµείωσε ο ίδιος, τιµή στην οποία περιλαµβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια.
Οι υπηρεσίες all inclusive στη χώρα µας δεν αποτελούν µεγάλο κοµµάτι του τουριστικού πακέτου –αντιστοιχούν σήµερα στο 15% των κρατήσεων στα ξενοδοχεία–, αλλά βαίνουν αυξανόµενες. Υπάρχουν και πακέτα µε 120 ή 150 ευρώ την ηµέρα στις πολυτελείς κυρίως µονάδες, οι οποίες διαθέτουν τουλάχιστον 5 θεµατικά εστιατόρια, premium ποτά κ.λπ.
Πρόκειται για τιµές που δύσκολα οι Έλληνες απολαµβάνουν για διακοπές στην πατρίδα τους, αλλά εξασφαλίζουν όταν ταξιδεύουν οι ίδιοι στο εξωτερικό.
Η τιµή πόρτας για το ίδιο δίκλινο δωµάτιο σε ξενοδοχείο 3 ή 4 αστέρων, που δίδεται στον ξένο για 25 ευρώ, ξεκινά από 60-70 ευρώ, ενώ οι Έλληνες που µεµονωµένα οργανώνουν τις διακοπές τους, το πληρώνουν τον Αύγουστο τουλάχιστον 50 ευρώ.
Οι τιµές σύµφωνα µε τους ξενοδόχους είναι κατά 5%-10% χαµηλότερες στους tour operators σε σχέση µε πέρυσι, τα πακέτα all inclusive µέχρι και 50% κάτω, ενώ για τους Έλληνες κινούνται είτε στα περσινά επίπεδα είτε είναι µέχρι 5% µειωµένες.
Την περίοδο αυτή, η αγορά αναµένει να «ανοίξουν» τα συµβόλαια από το Βερολίνο, όπου τα µηνύµατα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. «Ίσως πρόκειται για τεχνητή κρίση προκειµένου οι Γερµανοί να πιέσουν ακόµη περισσότερο τις τιµές. Γι’ αυτό θα πρέπει οι Έλληνες ξενοδόχοι να αντέξουν την πίεση», σηµείωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Νίκος Πουλιού.
Διαβάστε το υπόλοιπο εδώ