Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ιστορική μέρα

1994papeo6.jpg
Ό,τι κι αν λένε ορισμένοι, όσο συγκρατημένοι ή αισιόδοξοι κι αν είναι μερικοί ή όσο λαϊκιστές κάποιοι άλλοι, βγήκαν κάποια πολύ σημαντικά συμπεράσματα σήμερα:
Λένε πως "πέρασε της Μέρκελ".
Δεν κατάλαβα?!;
Ξεχνάνε προφανώς πως, μερικούς μήνες πριν, η Μέρκελ μόνο... "λεκτικά" στήριζε την Ελλάδα;
Ξεχνάμε πως, μέχρι πριν λίγες ημέρες η Ε.Ε. ήταν σαν να μην υπάρχει;
Θυμάστε τι έλεγε ο Γιώργος από την αρχή; "Δεν θέλουμε λεφτά, θέλουμε έμπρακτη στήριξη για να μπορούμε να δανειστούμε όπως όλοι οι άλλοι. Αλλιώς αυτό που πάθαμε εμείς σήμερα μπορεί να το πάθει ο καθένας σας αύριο.".
Είναι γνωστό ότι η βασική αρχή του συντηρητισμού είναι "ο καθένας για τον εαυτό του". Αμφιβάλει κανείς για αυτό; Δεν νομίζω. Είναι η βασική αρχή της ελεύθερης αγοράς.
Ο Γιώργος κατάφερε να κάνει τους συντηρητικούς ηγέτες της Ε.Ε. να πουν "το πρόβλημά σου είναι και πρόβλημα όλων μας"!
Τώρα, σκεφτείτε πάλι. Ποιος κατάφερε τελικά να περάσει αυτό που ήθελε;
Κατάφερε να κάνει άνω-κάτω την Ευρώπη,
α) παίρνοντας σκληρά μέτρα*. Αναγκαίο κακό για να πείσεις ότι η Ελλάδα "έβαλε μυαλό" κι έτσι να τους βουλώσεις και τα στόματα.
β) Δείχνοντας ότι τα πρώτα οικονομικά στοιχεία του 2010 ξεπερνούν τις προβλέψεις του συμφώνου σταθερότητας
γ) χρησιμοποιώντας το "χαρτί" του ΔΝΤ και από την άλλη την Αρχή του "Ντόμινο", έτσι ώστε το δικό μας πρόβλημα να το μετατρέψει σε Ευρωπαϊκό. Αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να ήταν και το αυτονόητο εδώ και πολλά χρόνια, που όμως οι συντηρητικές ηγεσίες της Ε.Ε. δεν έλεγαν να καταλάβουν (δεν ήθελαν μάλλον) και να αντιμετωπίσουν.
Έτσι, φτάσαμε σήμερα στο σημείο:

1ον) Να έχουμε επιτέλους για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μια ΙΣΤΟΡΙΚΗ συμφωνία στην Ε.Ε. για στήριξη (αχρείαστη να 'ναι) που θα ισχύει για οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης.

2ον) Στήριξη προς την Ελληνική Οικονομία από τον Τρισέ και άρα ανάσα προς το τραπεζικό μας σύστημα που θα μπορεί να δανείζει σε επαγγελματίες.

3ον) Δήλωση του ΔΝΤ που δίνει φτηνά δάνεια (αχρείαστα να 'ναι κι αυτά) χωρίς την απαίτηση νέων μέτρων. (Το έλεγα από καιρό πως τα μέτρα, μιας και είμαστε στην Ε.Ε. είναι ήδη επιπέδου ΔΝΤ)
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν οι "λεπτομέρειες" του τελικού κειμένου της συμφωνίας.
Η ουσία είναι ότι σιγά-σιγά αρχίζει να επανέρχεται η χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας, με αποτέλεσμα να αρχίσει να σταθεροποιείται η οικονομία κι έτσι, ίσως πιο νωρίς από όσο περιμέναμε, να δούμε και τις μηχανές της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ να παίρνουν μπρος.

Ε, τι άλλο μπορεί να ζητήσει κάποιος από έναν πολιτικό ηγέτη, που παρέλαβε μια  ξεχαρβαλωμένη χώρα και όπως αποδεικνύεται και μια εντελώς ξεχαρβαλωμένη Ε.Ε.;

Από εδώ και πέρα, ηρεμία, δημιουργικότητα, δικαιοσύνη και όλα θα πάνε καλά!


* Η ιστορία θα δείξει αν αυτά τα μέτρα ήταν τόσο σκληρά όσο πιστεύουμε όλοι μας, δεδομένων των συνθηκών... Γιατί αν δούμε τι έγινε σε άλλες χώρες, τότε τα μέτρα αυτά ήταν "παράδεισος".
http://antikrogias.blogspot.com/