Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Γαλλία: Νίκη Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές

Το κεντροδεξιό κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ηττήθηκε στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών από τους Σοσιαλιστές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες.
Το UMP έρχεται δεύτερο, σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας ποσοστό 26,7% σύμφωνα με το ινστιτούτο TNS Sofres, ενώ το OpinionWay του δίνει ποσοστό 27,3%.
Οι Σοσιαλιστές προηγούνται με ποσοστό μεταξύ 29,1-30% και επιπλέον θα μπορέσουν να συμμαχήσουν στο δεύτερο γύρο με τους Πράσινους που λαμβάνουν ποσοστό 13,1%.
Η κεντροαριστερά, που σήμερα ελέγχει τις 24 από τις 26 περιφέρειες, ελπίζει ότι θα καταφέρει να επικρατήσει παντού.
Έκπληξη στον πρώτο γύρο ήταν το σχετικά υψηλό ποσοστό, περίπου 10%, που λαμβάνει η ακροδεξιά του Ζαν-Μαρί Λε Πεν.
Το ποσοστό της αποχής φτάνει στο 52%, ποσοστό-ρεκόρ για περιφερειακές εκλογές.
Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 21 Μαρτίου......
Ο Νικολά Σαρκοζί επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της ψηφοφορίας, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί.
Πολιτικοί παρατηρητές σχολίασαν ότι οι εκλογείς έστειλαν ένα μήνυμα στον πρόεδρο Σαρκοζί ότι δεν εμπιστεύουνται πλέον την οικονομική του πολιτική.
Υπό όρους, μόνον την Κορσική και την Αλσατία θα διατηρήσει ο κυβερνητικός συνασπισμός μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, δηλαδή μόνο δύο από τις 26 περιφέρειες της Γαλλίας.
«Αρνηθήκαμε την διαιρεμένη Γαλλία», δήλωσε περιχαρής η ηγέτης των Σοσιαλιστών, Μαρτίν Ομπρί, σχολιάζοντας το 30% του κόμματός της, ενώ στις τελευταίες ευρωεκλογές το εκλογικό της ποσοστό ήταν σχεδόν 17% .
Η γαλλική Αριστερά σε όλο της το φάσμα συγκέντρωσε 50,5% των ψήφων, επισημαίνουν οι πολιτικοί παρατηρητές.
http://ostria-gr.blogspot.com/