Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Χιλή:Ξεπέρασαν τα 700 τα θύματα του σεισμού

Ξεπέρασαν τα 700 τα θύματα του σεισμού 8,8 βαθμών που έπληξε τη Χιλή το Σάββατο. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Χιλής Michelle Bachelet οι νεκροί ανέρχονται στους 708 ενώ παράλληλα εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.
Νωρίτερα, Michelle Bachelet τόνισε ότι δύο εκατομμύρια άτομα επηρεάστηκαν από τον σεισμό, ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονται.
Φοβούμενοι τους μετασεισμούς, χιλιάδες πολίτες πέρασαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή έξω από τα σπίτια τους. Ο σεισμός, ένας από τους ισχυρότερους του αιώνα, διέλυσε κτίρια και προκάλεσε τσουνάμι που έφθασαν ως την Ιαπωνία, με ύψος 90 εκατοστά, και τη Ρωσία, με ύψος 80 εκατοστά.
Ο σεισμός ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος από το 1900. Το 1960, η Χιλή είχε πληγεί από σεισμό 9,5 βαθμών, έναν από τους μεγαλύτερους που έχει καταγραφεί ποτέ. Κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την πόλη Βαλδίβια, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 1.655 ανθρώπων και προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε χώρες στον Ειρηνικό στοιχίζοντας άλλες 200 ζωές σε Ιαπωνία, Χαβάη και Φιλιππίνες.                                                                        
Αποστολές βοήθειας
Η Ισπανία, που έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρότεινε να συντονίσει την αποστολή βοήθειας στη Χιλή. Γι' αυτό το σκοπό η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε την Κυριακή σε σύσκεψη την ισπανική υπηρεσία ανάπτυξης της διεθνούς συνεργασίας.
«Η Ισπανία, στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ, είναι διατεθειμένη να προσφέρει, όπως είχε κάνει και στην περίπτωση της Αϊτής, όλα τα μέσα που διαθέτει στην περιοχή για να συντονίσει την παροχή βοήθειας μπροστά σε αυτή τη νέα καταστροφή που έπληξε μία αδερφή χώρα», υπογράμμισε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της Χιλής ζήτησε από τις χώρες που της προσφέρουν βοήθεια να μην στείλουν τίποτα προτού οι χιλιανές υπηρεσίες αρωγής έχουν εκτιμήσει με ακρίβεια τις προτεραιότητες για να μην «εκτραπεί» βοήθεια που ίσως είναι πιο απαραίτητη στην Αϊτή.