Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΣΕΓΕΣ: Ανίκανη η ηγεσία της ΕΑΣΚ!

alt

«Είναι ανίκανοι και αυτή είναι η πιο επιεικής έκφραση που μπορώ να χρησιμοποιήσω»! Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας για τη διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας. Η ΠΑΣΕΓΕΣ «άδειασε» την ΕΑΣΚ και πήρε πίσω την ευθύνη ψηφιοποίησης του ελαιοκομικού μητρώου, αναλαμβάνοντας να το τελειώσει κεντρικά με τα στελέχη της στην Αθήνα το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, δηλαδή μέσα σε 12 ημέρες!


Η ηγεσία της ΕΑΣΚ κρύβεται...

Την ίδια ώρα, και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να ζητήσουμε διευκρινιστικές δηλώσεις από τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΚ, κανείς από την Ένωση δεν έχει βγει δημοσίως μετά τη σύσκεψη με την Κατερίνα Μπατζελή να δηλώσει τι μέλλει γενέσθαι και η ηγεσία της έχει αρκεστεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Α. Γκερέκου η οποία ισχυρίστηκε πως η Υπουργός Γεωργίας έδωσε υπόσχεση ότι θα στείλει στην Κέρκυρα στελέχη του Υπουργείου για να ολοκληρώσουν την ψηφιοποίηση. Κάτι που, σύμφωνα με την αρμόδια για το έργο ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν ισχύει αφού ανέλαβε η τριτοβάθμια οργάνωση το έργο αυτό!

«Αποβολή» ΕΑΣΚ από το έργο της ψηφιοποίησης

Ο επικεφαλής της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής αγροτικής οργάνωσης, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον πρόεδρο της ΕΑΣΚ Γιώργο Μάνδηλα και το Δ.Σ. της Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι παρά τις αντίθετες οδηγίες της ΠΑΣΕΓΕΣ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, θέλησαν να ακολουθήσουν δικό τους σύστημα για την ψηφιοποίηση του ελαιοκομικού μητρώου για δικούς τους λόγους, με αποτέλεσμα μήνες μετά να μην έχουν ολοκληρώσει παρά το 18% της εργασίας. Οι δηλώσεις έγιναν σήμερα το πρωί στην ΕΡΑ Κέρκυρας και το συντάκτη του κειμένου αυτού: «Τα στελέχη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας, το μόνο που μπορώ να πω λίαν επιεικώς είναι ότι είναι ανίκανα και το δήλωσαν από την επιστολή που μου έστειλαν», υπογράμμισε ο κ. Καραμίχας, λέγοντας ότι σε όλα τα αγροτικά προβλήματα, στην ανικανότητα του πολιτικού συστήματος και όλων των μηχανισμών στέλνουν όλοι στο τέλος το λογαριασμό στην ΠΑΣΕΓΕΣ, και ο ίδιος δεν θέλει να μασάει τα λόγια του. «Οι άνθρωποι ακολουθούσαν μια δική τους διαδικασία έξω από τις οδηγίες που τους δίναμε εμείς, έξω από τις οδηγίες που τους έδινε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έξω από τις οδηγίες που τους έδινε ο Σύμβουλος. Δεν ξέρω ποιον είχαν σύμβουλο. Δεν τους είπε κανείς να ακολουθήσουν το ελαιοκομικό μητρώο. Το μητρώο όχι μόνο της Κέρκυρας, όλης της Ελλάδας, είναι μαϊμού».

Σφοδρή επίθεση Καραμίχα σε Μάνδηλα, Δ.Σ. ΕΑΣΚ

Ο κ. Καραμίχας επιτέθηκε και προσωπικά στον πρόεδρο της ΕΑΣΚ, ο οποίος του είχε στείλει προ δύο εβδομάδων επιστολή με την οποία κατηγορούσε την ΠΑΣΕΓΕΣ για τη δική της αδυναμία να συντάξει το μητρώο. «Δεν μπορεί ο κ. Μάνδυλας, ο οποίος με εξέπληξε αρνητικά διότι δεν μπορεί να υπογράφει μια τέτοια επιστολή, επειδή μπορεί κάποια κτήματα να πέφτουν στη θάλασσα να μην αναλαμβάνει την ευθύνη και να δείχνει ποιων τα χρήματα πέφτουν μέσα στη θάλασσα και να ζητά να το κάνει η ΠΑΣΕΓΕΣ. Τι θα πρωτοκάνουμε εμείς;»

Η ευθύνη στην ΠΑΣΕΓΕΣ

Η ψηφιοποίηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, γίνεται με βάση τους ορθοφωτοχάρτες που έχει δώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης πάνω στις οποίες χαράσσονται τα όρια των κτημάτων και γίνεται η ψηφιοποίηση του μητρώου. Υποστηρίζει, δε, ότι η ΕΑΣΚ ήθελε να κάνει νέους τοπογραφικούς χάρτες για άγνωστο λόγο, αφού ουδείς είχε αποφασίσει να γίνει κάτι τέτοιο. Κατά τον κ. Καραμίχο, το στελεχιακό δυναμικό της ΠΑΣΕΓΕΣ ανέλαβε την ψηφιοποίηση και οι Κερκυραίοι αγρότες θα πρέπει να απευθύνονται σε αυτήν για όποιο ζήτημα επιθυμούν σε σχέση με το μητρώο και την επιδότηση, ενώ δήλωσε ότι στο τέλος του μήνα κλιμάκιο από την Αθήνα θα μεταβεί στην Κέρκυρα για να επιλύσει επί τόπου τα ζητήματα που θα προκύψουν με τις μη επιλέξιμες εκτάσεις: «Είναι κάποιες εκτάσεις με βάση τους χάρτες που μας έχει στείλει η Αγροτική, όπου αμφισβητείται το αν κάποιες εκτάσεις είναι αγροτικές ή δασικές».

Υπόνοιες για επιχείρηση συγκάλυψης

Πως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ τη στάση της ΕΑΣΚ; Αφήνει αιχμές ότι προσπαθεί να καλύψει ορισμένους αγρότες που δήλωσαν μεγαλύτερες εκτάσεις από τις πραγματικές για να λάβουν περισσότερα χρήματα: «Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα και αν είναι αυτό που ισχύει και δεν το λένε, είναι δική τους η ευθύνη. Μπορεί οι πραγματικές εκτάσεις που θα εντοπίσουμε στους χάρτες, να μην αντιστοιχούν στις επιδοτήσεις που παίρνουν κάποιοι δικαιούχοι. Για παράδειγμα, ο Τζανέτος Καραμίχας να δήλωνε ότι έχει 100 στρέμματα και από την ψηφιοποίηση να βγουν 50 τα στρέμματά του. Αυτό είναι άλλο θέμα και δεν μπορεί να συνεχιστεί». Τι θα συμβεί όμως αν βρεθούν αγρότες να έχουν δηλώσει πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις; Τίθεται ζήτημα ποινικής δίωξής τους ή απαίτησης επιστροφής επιδοτήσεων που έχουν λάβει τα προηγούμενα χρόνια; Κατά τον Τζ. Καραμίχα, μάλλον όχι: «Δεν μπορώ με απόλυτη ασφάλεια να σας απαντήσω, αλλά εξ όσων γνωρίζω θα ισχύσει από εδώ και πέρα».

«Η Ν.Δ. είχε εγκαταλείψει το μητρώο»

Η ΠΑΣΕΓΕΣ κατηγορεί την επί Ν.Δ. ηγεσία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι ο Σ. Χατζηγάκης είχε εγκαταλείψει το έργο της ψηφιοποίησης, ασχολούταν μόνο με το να μοιράζει λεφτά και να διορίζει κόσμο και κινδύνευε όλο το σύστημα των επιδοτήσεων να τιναχθεί στον αέρα. «Όταν στο τέλος του Μαΐου έπρεπε να παραδώσει η χώρα την ψηφιοποίηση, με δική μας πρωτοβουλία και χωρίς να έχουμε υπογράψει σύμβαση, χωρίς να έχουν παραδοθεί ψηφιακοί χάρτες από την Αγροτική, χωρίς να υπάρχει ο κατπάλογος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, χωρίς να υπάρχει τίποτα, αναλάβαμε την πρωτοβουλία αυτή. Ο κόσμος καταστρεφόταν, όλο το σύστημα των επιδοτήσεων κατέρρεε και εμείς θα λέγαμε αν θα τα καταφέρουμε; Δεν μπήκαν τέτοια διλήμματα σε εμάς. Αν ήταν κάποιοι ευθυνόφοβοι στη θέση μας στο Δ.Σ. θα μπορούσαν να πουν, αυτό το έργο δεν το κάνουμε φέτος. Δεν προλαβαίνουμε. Θα χανόντουσαν όμως 3 δισ. ευρώ για τους αγρότες και για τη χώρα μας».

http://www.corfupress.com